Alarmerend tekort aan technisch geschoolden

© Frank Meurisse
Redactie KW

Een noodkreet die door de West-Vlaamse industrie werd geslaakt tijdens een persbijeenkomst bij D’Arta in Ardooie.

De betrokken bedrijven, waaronder D’Arta zelf, Unilin, TVH en Vandemoortele, trekken aan de alarmbel. Ondanks het blijvende en nog steeds stijgend tekort aan technici in de bedrijven, is er sprake van een sterk dalende instroom in de technische scholen. Ook specifiek in het VTI Izegem.

Jean Pierre Debackere (CEO D’Arta): “Onze bedrijven vrezen dat de groei in ons land in het gedrang komt mede door het tekort aan geschikt geschoold personeel. D’Arta heeft op dit moment 130 openstaande vacatures die niet ingevuld geraken. Als die tendens niet snel verandert, zullen we genoodzaakt zijn onze productie in het buitenland voort te zetten.”

De werkgroep geeft duidelijk te kennen dat het vijf voor twaalf is. Er moet dringend meer sensibilisering komen, zowel bij de ouders als de jongeren, rond de waarde en het belang van technisch geschoolde mensen. “De tijd dat fabrieksarbeid louter vuil werk was is definitief voorbij. Wie vandaag in de fabriek gaat werken, heeft een stevige opleiding genoten en bekleedt een belangrijke functie met verantwoordelijkheid en doorgroeimogelijkheden. We hopen dat met deze noodkreet duidelijk te kunnen maken.” (VAD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier