“Afwezigheden bijhouden”

directeur Bart Dewaele De Leerplaneet Adinkerke (links- en schepen onderwijs Arne Debaeke
Redactie KW

De Panne scoort op het gebied van onderwijs-kansarmoede vrij hoog. “Toch wordt er heel veel gedaan om de afwezigheid van kinderen ook van peuters en kleuters te beperken”, vindt schepen Arne Debaeke. In basisschool De Leerplaneet in Adinkerke worden afwezigheden digitaal bijgehouden. Bij vijf problematische afwezigheden, wordt het CLB ingelicht.

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Kleuters Naar School’.

“Voor mij staat het kind altijd centraal”, zegt Arne Debaeke. “Als schepen van onderwijs is mijn eerste bekommernis bij elk initiatief: wat brengt het bij voor het kind? Om elke ouder te overtuigen van het belang dat ook peuters en kleuters naar school gaan, neemt de gemeente meerdere initiatieven. De dienst Jeugd verstuurt een envelop met een presentatie van alle scholen en hun opendeurdagen, elk jaar zenden we een brochure van het LOP lokaal overlegplatform voor het basis- en secundair onderwijs met de adressen van alle scholen… Dankzij Kind en Gezin kennen we alle adressen van mensen met kinderen, en ook daar leggen ze het belang uit van naar school gaan.”

“Persoonlijke band”

De gemeentelijke basisschool De Leerplaneet in Adinkerke illustreert hoe je ouders op een laagdrempelige manier kunt overtuigen om kinderen vroeg en stipt naar school te sturen. “Onze opendeurdagen zijn ideaal voor een eerste kennismaking”, zegt directeur Bart Dewaele. “We trekken ruim tijd uit voor een gesprek, want we willen ouders een positief gevoel meegeven. Dat eerste contact is belangrijk voor later, want het schept een persoonlijke band.”

“In september organiseren we een infoavond voor alle ouders“, aldus Bart Dewaele. “Afwezigheden worden digitaal bijgehouden, en bij vijf problematische afwezigheden, wordt het Centrum Leerlingenbegeleiding (CLB) ingelicht. Daar hebben we een vaste contactpersoon. Dat werkt ook laagdrempelig want die contactpersoon kent elk dossier en ook de ouders van probleemgevallen. We laten ook ouders toe in de speelzaal om hun kindjes af te halen, mama’s mogen een tweetal uur samen in de klas met hun kindje voor het ‘echt’ naar school moet… Zoiets stimuleert het informele contact met de juf. We hebben ook een uitstekende zorgbegeleiding en onze bijzondere troef is dat bijna alles kosteloos is. We bieden 1 euromaaltijden aan, schoolreizen zijn gratis dankzij de inzet van onze ‘vriendenkring’ van ouders. Elke schakel is belangrijk opdat alles goed zou functioneren: het kind, de ouders, de leerkrachten, het zorgteam en de ‘vriendenkring’.”