ACV voert in Roeselare actie voor meer evenwicht tussen werk en privé

© STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op de tweede schooldag peilt ACV West-Vlaanderen bij ouders aan de schoolpoort naar mogelijke oplossingen voor de vaak moeilijke combinatie tussen arbeid, gezin, zorg en vrije tijd.

De vakbond peilde maandagochtend bij de ouders aan Stedelijke Basisschool De Brug in Roeselare naar mogelijke oplossingen voor de vaak moeilijke combinatie tussen arbeid, gezin, zorg en vrije tijd. “Alle onderzoeken leggen een verband tussen stress, arbeidsomstandigheden en langdurige arbeidsongeschiktheid”, vertelt Heidi Masschelein, diensthoofd beweging ACV West-Vlaanderen. “Daarom moet er voor het ACV dringend werk gemaakt worden van echt werkbaar werk voor alle werknemers.”

“Na twee maanden van relatieve rust, rijst voor veel ouders de vraag hoe ze arbeid, zorg en vrije tijd kunnen combineren. Mits een aantal maatregelen zijn arbeid en vrije tijd best te rijmen. Wat de gezondheid van werknemers en dus de maatschappij alleen maar ten goede kan komen. Sluipende arbeidstijdverlenging door flexwerk heeft negatieve impact op werkbaarheid en combinatie werk en privé.”

“Alle werknemers ervaren de tendens naar flexwerk en dus langere werktijden. Ook kaderleden worden dagelijks geconfronteerd met langere werktijden. Men verwacht dat ze voortdurend beschikbaar zijn, hun uren niet tellen en geen extra vergoeding vragen. De druk om overuren te presteren is zeer groot; kaderleden voelen ook de constante stress van voortdurend bereikbaar te moeten zijn. Ook de ongelijke rolverdeling tussen vrouwen en mannen thuis blijft een maatschappelijke uitdaging”, stelt Heidi.

Ongezonde stress

“Echt werkbaar werk is voor het ACV werk dat niet te veel ongezonde stress oplevert en wél goed combineerbaar is met je privéleven. Steeds meer werknemers krijgen een burn-out of hebben last van andere gezondheidsklachten. Nochtans moeten en kunnen arbeid en vrije tijd met mekaar te rijmen zijn. Vorig jaar heeft het ACV heel wat ouders aan de schoolpoort bevraagd. Daaruit kwamen heel wat ideeën om de combinatie arbeid en vrije tijd te vereenvoudigen. Het ACV filterde hieruit de zes meest voorkomende voorstellen. Het gaat om: beter openbaar vervoer, betaalbare kinderopvang tijdens vakanties en voor en na school, soepelere werkuren of thuiswerk, een nieuwe norm voor voltijds werk (arbeidstijdverkorting) en het recht op rust en met rust gelaten te worden.”

Het ACV wil nu de prioriteiten kennen, daar gaan ze dan verder mee aan de slag.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier