Academiejaar vroeger beginnen? “Een kerstvakantie met familie en meer buitenlandse mogelijkheden”

Een academiejaar dat vroeger begint met examens voor de kerstvakantie en tweede zit in juni: de hoger onderwijsinstellingen staan er niet weigerachtig tegenover. © BELGA
Redactie KW

Rector Luc Sels van de KU Leuven uitte begin deze week de wens om het academiejaar anders in te delen. Starten in september, een eerste examenperiode voor de kerstvakantie en een tweede in mei. Herexamens vallen in juni en wie geslaagd is, heeft al vakantie. Studenten zouden zo sneller aan de slag gaan en meer kunnen genieten van hun vrije tijd. Een goed plan? We vroegen het aan de vier hoger onderwijsinstellingen uit onze provincie.

Piet Desmet, vicerector KU Leuven, Campus Kulak Kortrijk en academisch beheerder Campus Brugge

“Als KU Leuven gaan wij radicaal voor de inbedding van onze campussen, het zou niet goed zijn om hier soloslim te gaan spelen. Het is belangrijk dat alle universiteiten op elkaar afstemmen. Ik denk daarbij ook aan de Waalse. Zelf hebben we bijvoorbeeld een nauwe samenwerking met de UCL in Mons. De essentie van dit plan ligt bij de studenten. Het gaat ons niet om technische redenen maar om didactische. Het doel is om dit jaar debatten te voeren over het meest geschikte scenario. We willen op didactisch en pedagogisch niveau het verschil maken.”

“Een aanpassing van de vakanties geeft meer ruimte voor internationalisering”

“Leren en evalueren worden nu nog te veel gezien als twee gescheiden elementen. Maar er zijn steeds meer en meer nieuwe evaluatievormen die geïntegreerd worden in het leerproces. Daarbij komt dat steeds meer studenten ervaring willen opdoen in het buitenland, een aanpassing van de vakanties geeft meer ruimte om die internationalisering in te plannen in het academiejaar.”

Joris Hindryckx, algemeen directeur van Hogeschool Vives

“Ik ben het voorstel genegen omdat het de druk op studenten vergroot om tijdig te beginnen studeren, wat de studievoortgang ten goede zal komen. Het voorstel leidt tot een betere spreiding van de examens. Het voordeel voor de studenten is dat ze zowel van de kerst- als zomervakantie kunnen genieten zonder examenbeslommeringen. Ook voor ouders is dat handig want men kan beter vakanties en reizen inplannen terwijl de examenstress wegvalt. Dan worden dit echt opnieuw vakantieperiodes.”

“Genieten van vakanties zonder examenbeslommeringen”

“Ook voor Vives als organisatie komt het beter uit want examens regelen meteen na de verlofperiodes in januari en augustus vergt de nodige voorbereiding, wat soms ook de verlofperiodes van onze personeelsleden in het gedrang brengt. Indien de KU Leuven haar plannen voorzet zal daarover overleg worden gepleegd want Vives maakt immers deel uit van de Associatie KU Leuven, dus dat lijkt me voor de hand liggend. Tot op heden is dat nog niet gebeurd.”

Frederik D’hulster, Directeur Onderwijs en Internationalisering Howest

“Het zou een goede zaak zijn voor de studenten omdat je op die manier een moment van rust biedt, wat op heden voor de studenten met tweede zit geen evidentie is. Ook een snellere tweede examenkans is goed voor studenten die geen al te grote tekorten hebben. Daarenboven zitten de academiejaren nu heel dicht op elkaar. Vorige week was de kick-off van het nieuwe academiejaar en de week ervoor waren er nog deliberaties. Dat legt druk op de studentenadministratie. Een zomerverlof zou de overgang van oud naar nieuw optimaliseren.”

“Academiejaren nu heel dicht op elkaar”

“Een keerzijde van de medaille is het feit dat er in juni veel minder tijd zou zijn tussen eerste en tweede zit voor studenten die grote tekorten hebben en tijd voor remediëring nodig hebben. De vrije tijd voor geslaagde studenten kan je opvullen met verschillende trajecten of buitenlandervaringen maar de toepassing en de impact op de personeelsbelasting is geen evidentie. Ook zit je met de verschillende personeelsstatuten in hogescholen en universiteiten en ook tussen de hogescholen zijn er verschillende verlofregimes. Dan is uniformiteit wel een vereiste: iedereen moet mee in een nieuw systeem.”

Stephanie Lenoir, persverantwoordelijke Universiteit Gent met campussen in Kortrijk, Brugge en Oostende

Ook bij de Universiteit Gent is dit een oefening waar we al een hele tijd mee bezig zijn. Er zijn nog geen concrete voorstellen. Het kan nog alle kanten uit, er liggen verscheidene pistes op tafel. Dat gebeurt allemaal in overleg met andere partners want op eigen houtje kan je zoiets niet waarmaken. Dat gebeurt ook onder meer met de KU Leuven, we vinden elkaar daarin.”

“Nieuwe vice-rector pleitte eerder al voor vrije kerstvakantie”

“Onze nieuw verkozen vice-rector Mieke Van Herreweghe pleitte tijdens de verkiezingsdebatten voor een kerstvakantie die echt vrij is. Ze sprak van een familiemoment en door te schuiven met de kalender moet dat ook mogelijk zijn. Door haar verkiezing is dit ook een extra piste in het hele verhaal.”

“Een eindconclusie kan er nog niet gemaakt worden, de impact van zo’n beslissing is erg groot. Ons uitgangspunt zijn de universitaire studies. Vroeger kwamen die op het einde van de rit, ondertussen zitten we in een trimestersysteem. Het leven en de maatschappij staan nooit stil en dus is het logisch dat een academiejaar mee evolueert.”

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier