42 leerlingen van VTI Sint-Lucas in Menen in de weer voor Vlaamse Houtproef

De leerlingen van het VTI Sint-Lucas die deelnemen aan de Vlaamse Houtproef. © NVM
Redactie KW

Vandaag nemen bijna 900 leerlingen over heel Vlaanderen deel aan de grootste schrijnwerkerswedstrijd van ons land, namelijk de Vlaamse Houtproef.

Niet minder dan 63 scholen hebben zich ingeschreven voor deze wedstrijd die in West-Vlaanderen op gang gebracht wordt door gedeputeerde Carl Vereecke. Dit jaar geeft Carl de aftrap van de Vlaamse Houtproef om 08.30 uur in het VTI Sint-Lucas in Menen in aanwezigheid van het schoolpersoneel en de medewerkers van de Confederatie Bouw. 42 leerlingen van het vierde jaar nemen vandaag deel in het VTI. De Houtproef is een wedstrijd voor leerlingen uit het secundair onderwijs die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan. Elke leerling moet een werkstuk maken in massief hout. Dit gebeurt op één schooldag, in het atelier van elke deelnemende school.

Hoe dit werkstuk er precies uitziet, krijgen de leerlingen pas dag zelf te horen. Een afgevaardigde van de Confederatie Bouw gaat langs in elke school voor toezicht en neemt op het einde van de dag de werkstukken mee. De werkstukken worden grondig nagekeken en beoordeeld door een vakjury van ervaren schrijnwerkers. Tussen mei en juni worden de laureaten in aanwezigheid van hun ouders gehuldigd tijdens een provinciale prijsuitreiking. De beste leerlingen van elke provincie gaan vervolgens door naar een Vlaamse vakjury en dingen op die manier mee voor de hoofdprijs als Vlaamse eindlaureaat van hun afdeling.

(NVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier