40 extra opvangplaatsen voor jongeren in crisissituatie in Wingene

Redactie KW

Dat zei minister van Welzijn Jo Vandeurzen woensdag in het Vlaams parlement.


Recent kwamen enkele gevallen aan het licht van jongeren die in een politiecel moesten slapen omdat er geen plaats was in de gemeenschapsinstellingen. Een meisje dat in de prostitutie was terechtgekomen vond geen plaats in Beernem en bracht daarom twee nachten in een cel door. Verschillende jeugdrechters uit de provincie Antwerpen schreven daarop een opiniestuk om het probleem aan te kaarten.

Gebouw in de Succursale is gerenoveerd en klaar

“Uiteraard zijn de aangeklaagde feiten niet goed te keuren. We moeten absoluut kijken hoe we daar betere antwoorden op kunnen geven”, zei Vandeurzen woensdag in het parlement. “Het gebouw in de Succursale in Wingene is totaal gerenoveerd en klaar, en we hebben de nodige schikkingen getroffen om geleidelijk aan veertig bijkomende plaatsen in gebruik te nemen. Dat is ongeveer 14 procent extra capaciteit in de gemeenschapsinstellingen.”

Vandeurzen gaf ook aan dat de 500.000 euro die vorig jaar werd uitgetrokken voor de samenwerking tussen psychiatrie en andere vormen van jeugdhulp elk jaar beschikbaar zal zijn.

De vraagstellers drongen er bij de minister op aan snel een overleg met de jeugdrechters te organiseren en een betere samenwerking tussen de verschillende instellingen op poten te zetten, zodat jongeren niet in een cel moeten slapen als er elders in Vlaanderen een bed vrij is.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier