250 leerlingen nemen deel aan provinciale houtproef

Redactie KW

Al voor de 15de maal organiseerde de West-Vlaamse Confederatie Bouw Schrijnwerk een provinciale houtproef. Het initiatief groeide uit tot een succesvolle proef voor leerlingen uit het secundair onderwijs die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan.

De houtproef wordt georganiseerd in zes Vlaamse regio’s door de Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers, samen met de diverse lokale afdelingen waaronder ook de West-Vlaamse vereniging van schrijn- en glaswerkers. Elke leerling moest een werkstuk maken in massief hout. Een vakjury heeft nauwkeurig het werk van de leerlingen beoordeeld, waarbij gelet werd op de fijnste details.

Op 29 mei werden in Ieper de provinciale laureaten gehuldigd. De vijf beste leerlingen van elke afdeling dingen nog mee naar de prijs van de ‘Vlaamse laureaat’ die op 5 juni in Sint-Niklaas wordt bekendgemaakt.

250 West-Vlaamse leerlingen

In totaal hebben bijna 900 leerlingen deelgenomen aan de Vlaamse Houtproef, verspreid over een 60-tal scholen. In West-Vlaanderen waren dit 250 leerlingen.

De leerlingen van het vierde jaar van het secundair onderwijs bij de afdelingen BSO (beroepssecundair onderwijs) en TSO (technisch secundair onderwijs) konden deelnemen aan de wedstrijd. Bij de afdeling BUSO (buitengewoon secundair onderwijs) waren dit de leerlingen van het vierde of vijfde middelbaar.

Verloop van de wedstrijd

Voor de paasvakantie kreeg elke school alle nodige hout aangeleverd, zodat zij het hout volgens een opgelegd maatborderel konden klaarmaken. De dag voor de eigenlijke proef werd een filmpje vrijgegeven op de website, waarop te zien was welk werkstuk er zou moeten gemaakt worden. De eigenlijke opdrachttekeningen werden pas op de ochtend van de houtproef – 23 april 2015 – doorgestuurd naar de scholen. De leerlingen konden beginnen aan hun werkstuk, en kregen hiervoor één dag de tijd. De vervaardiging van het werkstuk was een ideale combinatie van machinewerk en verplicht manueel werk.

Een lokale vakjury heeft alle afgewerkte werkstukken grondig gecontroleerd en beoordeeld. Op vrijdag 29 mei 2015 vond de officiële hulde plaats in het cultuurcentrum “Het Perron” in Ieper, waarbij de regionale laureaten werden gehuldigd. In totaal hebben 76 leerlingen minstens 60 procent behaald. Zij werden allemaal gehuldigd en kregen naast een officieel getuigschrift ook een mooie prijs zoals gereedschapsets, boormachines, schuurmachines, materiaalkoffers… Er werd die avond een prijzenpot met een totale waarde van 7.600 euro uitgereikt. Bovendien maken de vijf beste van elke afdeling nog kans op een extra mooie prijs tijdens de Vlaamse prijsuitreiking op 5 juni in Sint-Niklaas.

Laureaten afdeling BUSO

– plaats 1: Michiel Van De Walle uit Tielt (De Ster Tielt)

– plaats 2: Laurens Secke uit Pittem (De Ster Tielt)

– plaats 3: Jari Bulteel uit Ingelmunster (De Ster Tielt)

Laureaten afdeling BSO

– plaats 1: Laurens Vererfven uit Ingooigem (VTI Waregem)

– plaats 2: Keano Degraeve uit Adinkerke (VTI Veurne) en Alessio Jacobs uit Wevelgem (VTI Menen)

Laureaten afdeling TSO

– plaats 1: Titus Merlin uit Brugge (VTI Brugge)

– plaats 2: Ruben Masson uit Watou (VTI Poperinge)

– plaats 3: Milo Monbaliu uit Blankenberge (VTI Brugge)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier