250 bouwleerlingen proeven van een veiligheidstraject in Kortrijk

Onderschrift: VTI Roeselare was alvast enthousiast. © TV
Redactie KW

Donderdag en vrijdag krijgen 250 West-Vlaamse bouwleerlingen en hun begeleiders de kans om een veiligheidstraject te volgen die universeel werd opgesteld ongeacht het soort opleiding die gevolgd wordt in de bouwsector.

Constructiv, de leidende organisatie, hoopt hiermee op een speelse manier leerlingen te kunnen sensibiliseren rond veiligheid en preventie op de werf en werkvloer.

Via workshops worden de leerlingen gemotiveerd actief deel te nemen aan het volledige programma. Alleen wie hoogtevrees had mocht de hoogwerker links laten liggen: ladingzekeren, ergonomie, brandblussen, initiatie EHBO, speeddating met preventieadviseurs, simulator torenkraan en graafmachine, praktijkoefeningen met hoogwerker en minigraver.

Miguel van het VTI Roeselare bleek alvast razend enthousiast te zijn omwille van het praktijkgerichte gedeelte. “Ik vind de praktijk uiterst interessant omdat we oefeningen kunnen doen die we op school niet leren. Ik volg houtbewerking en werk daar niet met hoogwerkers en graafmachines. Hier kan ik ze eens bedienen en ervaren hoe het is. Misschien heb ik dat later ook nodig”.

Vooral die laatste zin bleek een belangrijk punt te zijn voor de organisatie. “Heel wat studenten die komen krijgen de kans niet om in hun opleiding gebruik te maken van een hoogwerker of graafmachine en kunnen dus niet ontdekken waar de veiligheid ginds om draait. Een schrijnwerker zal misschien ooit in een loods aan het dak moeten werken en dan komt een hoogwerker wel van pas. Op die manier heeft hij er tenminste bij ons kaas van gegeten” aldus één van de begeleidende personen.

250 bouwleerlingen proeven van een veiligheidstraject in Kortrijk

Constructiv staat in voor het stimuleren van instroom in de sector, verhogen van de veiligheid, garanderen van de kwaliteit van dienstverleningen en een landelijke visie en doelstelling afstemmen op de realiteit. Mede door het geven van deze workshops hopen ze vooral het tweede punt te verhogen. Daarnaast voorzien ze ook manieren om de overstap naar het werkveld eenvoudiger te maken. In België alleen al telt de bouwsector maar liefst 150.000 arbeiders verdeeld onder 24.000 bouwbedrijven. Voor West-Vlaanderen zijn dit 21.500 arbeiders verdeeld onder 3.600 bouwbedrijven.

https://www.youtube.com/watch?v=kXWnVNzXlis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier