218 pestdossiers op één schooljaar in Brugge

Redactie KW

“In het schooljaar 2013-2014 hebben de Brugse Centra voor Leerlingenbegeleiding in totaal 218 ‘begeleidingstussenkomsten’ gedaan”, zegt directrice Cathérine Ryckeboer.

Wanneer scholen zelf niet onmiddellijk een oplossing vinden voor pestgedrag en slachtoffers van pesten, roepen ze de hulp in van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. “Vorig schooljaar deed het CLB begeleidingstussenkomsten voor 38 kinderen in basisscholen, dat gaat om 0,25 % van de schoolpopulatie. In het secundair onderwijs waren er voor 180 leerlingen begeleidingstussenkomsten, dat is ongeveer 1 % van de populatie”, geeft directrice Cathérine Ryckeboer van het CLB Brugge mee.

Er zijn natuurlijk meer gevallen van pesten. “In de meeste scholen is er gelukkig veel aandacht voor zorg”, aldus Catherine Ryckeboer. “Ik ken geen enkele school die zegt ‘bij ons wordt er niet gepest’. Alle scholen hebben een pestbeleid. Er wordt heel veel preventief gewerkt om kinderen weerbaarder te maken en hen de gevolgen van pestgedrag duidelijk te maken. Vaak kunnen kinderen ook door tussenkomsten van leerkrachten, zorgleerkrachten of leerlingenbegeleiders geholpen worden. In zo’n geval is er natuurlijk geen tussenkomst van het CLB.”

(IN)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier