150 jaar Immaculata De Panne in een boek

Auteur Jef Ameeuw aanvaardde de opdracht van directeur Jaak Maton om de geschiedenis van 150 Immaculata basisschool te schrijven. © MVO
Redactie KW

Na een aantal spectaculaire circusvoorstellingen in februari naar aanleiding van 150 jaar Immaculata blikt de basisschool terug op een boeiende schoolgeschiedenis die auteur Jef Ameeuw in het boek ‘1867 – 2017, 150 jaar geschiedenis van de basisschool Immaculata, De Panne’ heeft vereeuwigd.

Het is een feestelijk jaar voor het Immaculata-instituut dat zijn 150-jarige bestaan bekroont met een boek, dat officieel op 5 mei wordt voorgesteld. Hierbij komt ook een tentoonstelling. Wie anders zou er beter een boek over deze school kunnen schrijven dan Jef Ameeuw? Daarover hoefde de schooldirectie niet lang na te denken. “Het lag voor de hand dat we dat aan Jef Ameeuw zouden vragen”, zegt directeur Jaak Maton. “Jef heeft zich al meermaals in de geschiedenis van onze contreien verdiept en die te boek gesteld. Een aantal jaar geleden maakte hij een studie over de ‘Blauwe Nonnen’. Het is net die congregatie van de Zusters van de Heilige Gehoorzaamheid die aan de basis van het ontstaan van onze school ligt.”

Vissersgezinnen

Auteur Jef Ameeuw legt uit dat het boek is in drie delen opgemaakt. “De eerste 80 pagina’s vertellen de geschiedenis, het tweede gedeelte toont foto’s van vroeger en nu, en tot slot is er een reportage over het circusevenement. Toen ik in het verleden ging grasduinen kwam ik terecht bij een kloosterzuster van rijke komaf uit Veurne die ontdekte dat er in de duinen van De Panne veel arme vissersgezinnen met kinderen leefden. Als die kinderen naar school wilden, moesten ze daarvoor naar het verre Adinkerke. De zuster vroeg toelating aan de burgemeester om in het gehucht De Panne een schooltje te stichten. Dat was de aanzet voor het bouwen van het eerste schooltje dat klaar was in 1867. Op 1 mei stonden de eerste zeventien kindjes aan de deur.”

De zuster vroeg toelating aan de burgemeester om in het gehucht De Panne een schooltje te stichten

“Geleidelijk aan steeg het aantal inschrijvingen. De ouders waren blij dat hun kinderen er konden leren lezen en schrijven, maar nog belangrijker was dat ze gratis eten kregen!”, gaat Jef verder. “Elke week trokken de zusters met ezel en kar naar Veurne om een voorraad proviand voor de kinderen in te slaan. Omdat de zusters die naar de kerk wilden daarvoor naar Adinkerke moesten, groeide het idee om een kerk in De Panne te bouwen. Die kwam er in 1878. In 1911 werd De Panne een zelfstandig dorp en eigenlijk was de school, waaraan al een paar keer was bijgebouwd en die intussen zeven lagere klassen en 250 leerlingen telde, die tot het ontstaan van De Panne heeft geleid.”

Oorlog

In de Eerste Wereldoorlog werden gewonde soldaten in de school ondergebracht. De zusters gaven geen les meer, maar deden aan ziekenzorg tot hospitaal L’Océan beschikbaar was. Tijdens de oorlog werden er ook barakken gebouwd. Toen de kinderen in 1917 weer naar school konden, moesten ze, net als de nonnen, gasmaskers dragen, zelfs in de klas, want anders moesten ze vijf frank boete betalen. Een aantal nonnen trok naar Frankrijk, zes bleven er in De Panne om les te geven aan 120 kinderen. In 1927 worden het Marktschooltje en de Oosthoekschool gesticht, want er waren alsmaar meer mensen in De Panne komen wonen, en er kwamen winkels. Het waren vooral kinderen van handelaars, middenstanders en ambtenaren die naar het Marktschooltje kwamen.

Winterhulp

Ook groeide de intentie om een nieuwe parochie te stichten. Het duurde echter tot 1964 voor de grote Sint-Janskapel er kwam. In WO II bemoeiden de Duitse bezetters zich met het schooltje en via Winterhulp kwamen er spaaracties en moesten de kinderen levertraan slikken. Na de oorlog liep het ook niet altijd van een leien dakje want de school moest onder meer een tijd gesloten worden omwille van een epidemie, of omdat er geen leerkrachten waren of geen kolen om te verwarmen… Pas in 1952 kwam er een nieuw groot complex en in 2002 werd de grote moderne school door de zusters van de Oosthoek gebouwd. Na WO II werd er ook een achtste leerjaar opgericht, want er was niks om verder te studeren. Later werden het zevende en achtste leerjaar tot beroepsonderwijs omgevormd. Daaruit ontstond later het HSO en verdween het beroepsonderricht weer.

Tentoonstelling

De officiële boekvoorstelling is tegelijk het startschot voor de drie weken lopende tentoonstelling met oude foto’s, prenten en documenten, oude schoolbanken, enz. die bij menig bezoeker nostalgische herinneringen zal oproepen. Vanaf 8 mei is het boek te koop bij de dienst Toerisme van De Panne. Het kost 35 euro.

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier