13.272 kinderen maken kaarsen voor het Kraterfront

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Na Lichtfront en Woordfront is er op 10 juni 2017 ook Kraterfront. West-Vlaamse leerlingen maken zo’n 2.100 kaarsen die de kraters van het Heuvelland zullen verlichten.

GoneWest is de drijvende kracht achter de herdenkingen van de eerste wereldoorlog, die lopen van 2014 tot 2018. Op 10 juni is Kraterfront aan de beurt. 13.272 leerlingen uit 692 West-Vlaamse klassen maken onder leiding van de Kosovaarse kunstenares Shelbatra Jashari zo’n 2.100 kaarsen. Die komen die dag in de kraters te staan van de slag bij Mesen uit 1917. Die kraters zijn nu nog altijd zichtbaar in het Heuvellandse landschap.

Elke klas krijgt van de provincie vijf kaarsen, die door de leerlingen van een persoonlijke boodschap worden voorzien. Vier komen er uiteindelijk in de kraters terecht. De laatste blijft in de klas achter als een blijvende herinnering aan het project en als een blijvende herdenking van wat er honderd jaar geleden in deze regio gebeurde.

Vandaag kreeg de zesde klas van Meester Manu van de Zilverbergschool in Rumbeke uit handen van de gedeputeerde voor onderwijs Carl Vereecke de eerste Kraterfrontdoos. Hun kaarsen voor het grootse gebeuren van 10 juni zijn alvast al klaar. Ook gedeputeerde voor cultuur Myriam Vanlerberghe was aanwezig. (BCR)

www.kraterfront.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier