10 weetjes over een halve eeuw Kulak

Redactie KW

Kulak viert dit jaar haar 50ste verjaardag en dat gaat gepaard met een uitgebreid (feest)programma. Wij doken even in de boeken en doceren met plezier 10 interessante, nuttige of opmerkelijke weetjes over de Kortrijkse tak van KU Leuven.

Eerste academiejaar in 1965

1


Op 9 april 1965 keurde de regering van Théo Lefèvre het koninklijk besluit goed dat de spreiding van kandidaturen toeliet. Daarmee werd Kulak – Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Kortrijk – geboren. Op 12 oktober 1965 startte het eerste academiejaar.

Bijna 2.000 studenten

2

10 weetjes over een halve eeuw Kulak


De laatste 15 jaar is het aantal studenten in Kulak gestegen van 700 naar 1.400. De campus in Brugge telt 150 studenten, die in Oostende 500. Dat maakt een totaal van 2.000 West-Vlaamse studenten die aan de Katholieke Universiteit Leuven verbonden zijn. “We zijn al lang niet meer het kleine broertje van KU Leuven”, aldus vicerector Marc Depaepe die naast Kortrijk ook verantwoordelijk is voor de campussen in Brugge en Oostende.

Hogere slaagkansen

3

10 weetjes over een halve eeuw Kulak


De slaagkansen van wie aan Kulak studeert, liggen 10 procent hoger dan de gemiddelde slaagkansen. Meer nog, de slaagkansen van wie rechten studeert in Kulak liggen 10 procent hoger dan wie rechten studeert in Leuven.

42 professoren, 20 nationaliteiten

4

10 weetjes over een halve eeuw Kulak


Kulak telt 42 professoren van wie er slechts 16 in de ruime regio woont. Al die professoren doceren niet alleen in Kortrijk, maar ook in Leuven. Dat team van 42 professoren telt, maar liefst 20 verschillende nationaliteiten. “Wij zijn een van de meest internationale werkgevers”, aldus de rector.

Oei… 20 miljoen besparen

5

10 weetjes over een halve eeuw Kulak


Kulak moet dit jaar 20 miljoen euro besparen. “Zo’n besparing is niet onoverkomelijk, maar wil wel zeggen dat ‘goed’, ‘goed genoeg’ wordt. Terwijl ‘excellent’ net onze maatstaf is.”

Jubileumconcert bij de buren

6

10 weetjes over een halve eeuw Kulak


Op 6 maart viert Kulak haar 50ste verjaardag met een jubileumconcert. Het concert wordt opgeluisterd door het Kortrijkse ensemble Il Fondamento en vindt plaats in – je raadt het nooit – Hogeschool Vives, buur van Kulak. De infrastructuur van Vives is naar verluidt beter geschikt.

Kulak in de kajak

7

10 weetjes over een halve eeuw Kulak


De 50ste verjaardag wordt ook door de studenten zelf gevierd, meer bepaald met een kajakrace op 22 april tussen vier kennisinstellingen. De strijd gaat tussen leerlingen van Vives, Howest, UGent en Kulak. “Ik hoop echt dat we niet als laatste eindigen”, aldus de vicerector.

Bekende ex-studenten

8

10 weetjes over een halve eeuw Kulak


Naast Vincent Van Quickenborne en Stefaan De Clerck hebben ook Yves Leterme en Martine Tanghe aan Kulak gestudeerd. Andere bekende gezichten met een verleden bij Kulak zijn Roel Deseyn (CD&V-kamerlid), Jo Monballyu (oud-kabinetsmedewerker van Pascal Smet) en Elke Pattyn (nieuwsanker bij VTM).

Bij de beste vijf van Europa

9

10 weetjes over een halve eeuw Kulak


Kulak behoort tot de vijf beste universiteiten in Europa. “En dat terwijl Kulak eigenlijk gestart is als een experiment van KU Leuven. Nooit had men gedacht dat het vijftig jaar stand zou houden, laat staan dat het zulke hoge toppen zou scheren.”

En die andere universiteit?

10

10 weetjes over een halve eeuw Kulak


Naast Kulak telt Kortrijk nog een universiteit : UGent, campus Kortrijk. “We moeten vooral samenwerken in plaats van mekaar te beconcurreren”, aldus de vicerector.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier