Ondernemer uit Nieuwkerke moet 650.000 euro betalen voor bouwinbreuk

Redactie KW

Jan Clarebout, zaakvoerder van het gelijknamige aardappelverwerkend bedrijf in Nieuwkerke (Heuvelland), werd donderdag door de Ieperse correctionele rechtbank veroordeeld tot het betalen van een meerwaardesom van 650.000 euro.

De veroordeling komt er na een bouwinbreuk tijdens de renovatie van een hoeve. Op de eis van Stedenbouw om een deel van de gerenoveerde hoeve weer in haar oorspronkelijke staat te herstellen, ging de rechtbank niet in.

Hoeve

In 2005 werden Jan Clarebout en de NV Clarebout al veroordeeld voor de bouwinbreuk die begaan werd in 1995, toen de ondernemer een U-vormige hoeve liet renoveren. Clarebout kreeg toen onder meer een boete, maar berustte in het vonnis. De administratie van Stedenbouw deed dat niet en stelde een herstelvordering in, onder meer omdat het landschappelijk en agrarisch karakter geschonden werd door de bouwinbreuk. Stedenbouw eiste een vergoeding voor meerwaarde van 700.000 euro en het herstel van een deel van de gerenoveerde hoeve in de
oorspronkelijke staat.

650.000 euro

Op die laatste eis ging de rechtbank niet in, maar Jan Clarebout
werd wel veroordeeld tot het betalen van een meerwaardesom van 650.000 euro. De NV Clarebout, die als rechtspersoon strafrechtelijk verantwoordelijk is voor de feiten, bleef dit keer buiten schot. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier