Onderhoudsschip Zeetijger gedoopt

Redactie KW

In gure omstandigheden is maandagmorgen in Oostende de Zeetijger gedoopt. Het gaat om het nieuwste multifunctionele schip van de Vlaamse overheidsrederij VLOOT. Het schip krijgt als hoofdtaak het onderhoud van de meer dan 250 boeien op zee. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) is meter van het nieuwe schip, dat bijna 7 miljoen euro kostte.

De Zeetijger is 30 meter lang, 9,1 meter breed en ligt 3,2 meter diep in het water. Het schip haalt 11,5 kilometer per uur. Het vaartuig vervangt de meer dan 50 jaar oude Zeearend. Zijn belangrijkste taken zijn het onderhoud van de 255 boeien op zee en de bevoorrading van de radartoren op de Oostdijckbank. Door de komst van de Zeetijger beschikt de Vlaamse overheidsrederij voortaan over drie schepen die in geval van olievervuiling op zee kunnen worden ingezet. De Zeehond, Ter Streep en de Zeetijger zijn in staat het gespecialiseerde bestrijdingsmateriaal van de federale overheidsdienst Leefmilieu aan boord te nemen. Daarnaast kan de Zeetijger instaan voor algemeen sleepwerk in geval van calamiteiten.

De Zeetijger is gebouwd bij Damen Shipyards in Nederland. De bemanning bestaat uit zeven personen. “We hebben bij de aanbesteding bijzondere aandacht gehad voor het milieu”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits. “Dit schip vaart op zwavelarme brandstof en heeft een zeer beperkt uitstootniveau voor stikstofoxiden.” In de nabije toekomst zal de Vlaamse overheid nog enkele nieuwe schepen in gebruik nemen. Die moeten de vorige generatie schepen vervangen.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier