Onderhoud Brugs paviljoen Toyo Ito zal jaarlijkse 63.500 euro kosten

Redactie KW

Het onderhoud van het paviljoen van Toyo Ito op de Burg in Brugge zal de volgende dertig jaar bijna 2 miljoen euro kosten of 63.677,43 euro per jaar. De gemeenteraad in Brugge keurde dinsdagavond de restauratie van het als monument beschermde paviljoen ter waarde van 488.000 euro goed.

Het paviljoen van de Japanse ontwerper Toyo Ito was een tijdelijke
blikvanger die werd opgetrokken naar aanleiding van de titel
Europese Culturele Hoofdstad die Brugge in 2002 droeg. Het gebouw bleef na het cultuurjaar staan en werd uiteindelijk beschermd als monument.

Vorkheftruck

Het is het meest recent gebouwde monument in Vlaanderen. Het
paviljoen raakte de jongste jaren in verval. Dat werd in de hand gewerkt door enkele ongevallen. Zo werd de drijvende bodem van het gebouw vernield toen er een vorkheftruck door reed.

Onderhoud

Na de grondige restauratie die onder meer een heraanleg van de
vijver en een nieuwe bodem bevat, zal er blijvend onderhoud nodig zijn. De planning voorziet een lastenboek met halfjaarlijkse, jaarlijkse, tweejaarlijkse, vijfjaarlijkse, tienjaarlijkse en dertigjarige
onderhoudshandelingen. De kostprijs daarvan wordt jaarlijks op 63.577,43 euro geraamd. Dit bedrag is voor een vijfde ten laste van het Brugse stadsbestuur, een vijfde van het West-Vlaams provinciebestuur en zestig procent voor de Vlaamse belastingbetalers. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier