Ondergrondse opslag kernafval: kleilaag Ieper is reservemogelijkheid

27/09/11 om 05:47 - Bijgewerkt om 05:47

Bron: Kw

Het Niras, de Belgische instelling voor het beheer van radioactief afval, beveelt de regering aan om radioactief afval van het type B en C op te slaan in de Boomse of in de Ieperiaanse ondergrondse kleilaag. Het Niras benadrukt dat er nu eerst groen licht gegeven moet worden voor de methodologie, en dat enige beslissing over een opslaglocatie in Antwerpen of in West-Vlaanderen toekomstmuziek is, maar waarschuwt al dat we "met een probleem zitten als geen van beide opties zou lukken".

Het Niras beveelt de weinig verharde kleilagen in onze ondergrond aan, omdat klei een goede natuurlijke barrière vormt voor de verspreiding van radioactieve stoffen. Klei is zeer weinig doorlatend, zet de radioactieve stoffen vast en is plastisch. Als er dus barsten of breuken zouden ontstaan in de kleilaag na bijvoorbeeld graafwerken, zal de grondlaag zichzelf weer dichten. Bovendien is de Boomse kleilaag erg stabiel, ze ligt er al 33 miljoen jaar.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!