Ondanks forse besparingen stijgen belastingen in Oostkamp

Redactie KW

De opcentiemen stijgen naar 1.500, wat voor een modaal gezin jaarlijks neerkomt op 90 euro. Tegelijkertijd wil de gemeente de komende zes jaar 32 miljoen investeren.

Met een spaarpot van 4,3 miljoen euro is Oostkamp vandaag financieel gezond. Maar als de gemeente geen maatregelen treft, komt zij de komende zes jaar twaalf miljoen euro te kort. “De financiële uitdagingen die op ons afkomen zijn groot”, verduidelijkt burgemeester Luc Vanparys (CD&V). “Als gevolg van de pensioenlast stijgt de personeelskost met 1,4 miljoen euro. Tegen 2027 moet de gemeente 55 miljoen euro investeren in rioleringen en de tussenkomst in de financiering van politie, brandweer en OCMW groeit met 2,4 miljoen. Tegelijkertijd willen we de komende zes jaar 32 miljoen investeren. De helft van dit bedrag gaat naar rioleringen. Maar we gaan ook fors investeren in ons patrimonium.”

Personeelskosten

Aangezien de gemeente de leningslast niet wil verhogen, volgt in eerste instantie een besparingsronde van 5,5 miljoen euro om de doelen te bereiken. “Zo zullen we 1,7 miljoen euro besparen op de personeelskosten. Naakte ontslagen vallen er niet, maar bij uitdiensttreding wordt selectief vervangen. Ook van de inwoners worden bijkomende inspanningen gevraagd. Zo worden de tarieven van onze dienstverlening aangepast aan de werkelijke marktprijs. Omdat de besparingen en tariefwijzigingen onvoldoende zijn, moeten we helaas ook de belastingen verhogen. Vanaf volgend jaar stijgen de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing van 1.300 naar 1.500, wat voor een modaal gezin neerkomt op ongeveer 90 euro. Desondanks blijven we bij de tien laagste gemeenten van West-Vlaanderen wat de opcentiemen betreft”, besluit Vanparys.

Lauw onthaald

De meerjarenplanning werd tijdens de gemeenteraad lauw onthaald door de oppositie. Groen, Open Vld en grootste oppositiepartij N-VA onthielden zich bij de stemming. Vlaams Belang stemde tegen. “Ik vraag mij af wat er na de besparingsronde van onze dienstverlening over zal blijven”, reageerde fractieleider Patrick De Groote (N-VA). “Die marktconforme tarieven staan gelijk voor een prijsverhoging op zowat alles wat mogelijk is. Oostkamp is een groene gemeente, maar de inwoner betaalt zich blauw.”

(AF-GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier