Onbekende bron zorgt voor zware PCB-vervuiling in de grensstreek

Redactie KW

Inwoners van Menen blijven best voorzichtig met het eten van zelfgekweekte groenten of eieren van eigen scharrelkippen. Dat blijkt uit het Europese onderzoek Aeropa, waarbij pcb’s en dioxines zijn gemeten langs de Belgisch-Franse grens tussen Menen en Wervik. Voor het eerst in vijftien jaar gebeurde dat door beide landen samen, met dezelfde meetsystemen en parameters. Naast Galloo, is er een andere, tot nu toe onbekende bron die voor de zware PCB-vervuiling zorgt, in Bousbecque.

De Aeropa-studie onderzocht van juli vorig jaar tot juli dit jaar op zeven plaatsen in de regio Menen-Wervik de kwaliteit van lucht en voedsel in die grensregio. Op zich al een opmerkelijk iets, want dat gebeurt voor het eerst in vijftien jaar door België en Frankrijk samen. De studie brengt dan ook heel wat opheldering in een jarenlang discussiepunt tussen ons land en Frankrijk, namelijk: wie is verantwoordelijk voor de zware PCB-vervuiling?

Bousbecque

De studie brengt ook nieuwe problemen: zo blijkt er een zware PCB-vervuiling te zijn in de Franse landbouwgemeente Bousbecque. De vervuiler daar is zo goed als zeker niet het recyclagebedrijf Galloo. De resultaten moeten de aanzet zijn voor verder onderzoek en vooral maatregelen om te vermijden dat PCB’s in de voedselketen komen en dus ook door de inwoners van Menen en omstreken worden opgegeten. Volgend voorjaar wil de Vlaamse Milieumaatschappij eieren onderzoeken van kippen die in Menen en omstreken worden gekweekt. De Aerope-studie stelde ook vast dat de dioxinevervuiling in de streek is gedaald.

Galloo

De Aeropastudie toont op dit moment maar één duidelijke bron van PCB-vervuiling en dat is recyclagebedrijf Galloo. Het grote bedrijf, dat letterlijk op de grens ligt en dus ook in België én Frankrijk werkt, is een van de grootste metaalverwerkers uit West-Europa. De afgelopen jaren kreeg Galloo al meerdere voorwaarden opgelegd om opwaaiend stof, waar de vervuilende PCB’s tussenzitten, te voorkomen. Maar dat volstaat dus nog altijd niet.

(M.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier