Onafhankelijkheid van Vlaanderen onrealistisch

Redactie KW

De onafhankelijkheid van Vlaanderen is onrealistisch. Dat stelt UCL-politoloog Vincent Laborderie in zijn doctoraatsthesis waarin hij een vergelijkend onderzoek doet naar de situaties waarin de onafhankelijkheid werd uitgeroepen.

De onafhankelijkheid van Vlaanderen strookt niet met de gekende scenario’s zoals een gewapend conflict, een scheiding in onderling overleg of een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring. Volgens Laborderie is een gewapend conflict uitgesloten “niet alleen omwille van het zeer uitgesproken geweldloze karakter van het communautaire conflict” in België, maar “vooral omdat de internationale instellingen erg snel zouden ingrijpen bij het uitbreken van geweld”.

Een fluwelen scheiding is niet realistisch omdat een akkoord over Brussel en de verdeling van de federale schuld niet voor de hand ligt: “Een verdeling van de federale schuld op basis van het veelgebruikte criterium van het aantal inwoners zou voor Wallonië betekenen dat de eigen schuld met een derde van de Belgische schuld zou toenemen. Omdat Wallonië daardoor vrij snel zijn schulden niet meer zal kunnen terugbetalen, zal het zich tegen een scheiding verzetten.” Een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring (zoals Kosovo) zal dan weer stuiten op het verzet van meerdere EU-lidstaten. Gezien de structuur van de Vlaamse economie (een open economie, gericht op de dienstensector) is de snelle erkenning van de onafhankelijkheid voor alle andere leden van de Europese Unie volgens Vincent Laborderie onontbeerlijk. “In het beste geval zullen de lidstaten een voorafgaande volksraadpleging eisen zoals dat voor de Canadese provincie Québec en voor Montenegro gebeurd is”, meent hij, erop wijzend dat de meerderheid van de Vlamingen zich verzet tegen onafhankelijkheid. (belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier