Omzet Zeebrugse visveiling daalt met 10 procent

Redactie KW

De omzet van de Zeebrugse Visveiling zal in 2009 10,7 procent lager liggen dan in 2008. Dat is woensdag bekendgemaakt na de laatste verkoop. De omzet strandt op 36,8 miljoen euro.

“De daling is onder meer het gevolg van de dalende aanvoer”, zegt
de voorzitter van de raad van bestuur Noël Devisch. “Die aanvoer
daalde van bijna 10 miljoen kg in 2008 naar 9,37 miljoen dit jaar (-6,1 pct). De gemiddelde visprijs daalde van 4,13 euro naar 3,93 euro of -4,8 procent.”

De eerste zes maanden lag de prijs voor tong bijzonder laag. De
prijsdaling van 10 procent weegt door in het algemeen totaal van de veiling. De prijs van pladijs lag in 2009 meer dan een kwart lager dan vorig jaar.

De daling van de aanvoer is volgens Devisch vooral het gevolg van
de nieuwe sloopronde. Daardoor verdwenen een tiental schepen uit de vaart. “We zijn door deze sloopronde een aantal trouwe aanvoerders verloren”.

2010 kondigt zich hoopvol aan. De prijzen zijn opnieuw aan het
stijgen en er zijn geen strengere quota afgekondigd. Volgens Devisch is er ook plaats voor extra consumptie. Daarvoor zal extra worden geïnvesteerd in promotie voor de gevangen vis. Zware infrastructuurwerken plant de Visveiling niet volgend jaar. veiling is wel kandidaat voor de overname van zijn Oostendse concurrent. Oostende bezit volgens een schatting nog meer dan 35 procent marktaandeel. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier