Omwonenden niet tevreden over plannen fietspad houtbedrijf

Redactie KW

De buurtbewoners van Aalbeke zijn niet te spreken over de plannen van de firma Vandecasteele om geen fiets- en wandelpad op haar domein aan te leggen. Volgens een overeenkomst van 2005 moet de firma een pad aanleggen ter compensatie van de intussen verdwenen Busschaertstraat. Vandecasteele wil die overeenkomst verbreken en stelt voor om een apart fiets- en wandelpad langs de Moeskroensesteenweg aan te leggen.

In 2005 komen de stad Kortrijk en Vandecasteele Houtimport overeen om een fiets- en wandelpad aan te leggen op het bedrijf. Vandecasteele Houtimport doet dit ter compensatie van een openbare weg die het verkreeg zodat het bedrijf kon uitbreiden. Drie jaar later is het pad er nog niet en komt het bedrijf met een alternatief op de proppen. De bevolking van Aalbeke gaat niet akkoord.

“Ze mogen langs de Moeskroensesteenweg een fietspad aanleggen,” zegt Frans Destoop. “Dat is goed, maar een heel andere vertelling want dat pad is de verbinding tussen het centrum en de R8. Waar wij over spreken is het herstel van de vroegere weg die hier liep.”

Frans Destoop is de voormalige schepen van ruimtelijke ordening van Kortrijk. Hij was er bij toen het contract in 2005 werd afgesloten. Het bedrijf wil het pad liever niet aanleggen uit vrees voor vandalisme en brandstichting. Voor de Aalbekenaar is het een mooi stukje groen om in te wandelen.

Een petitie in juli leverde 934 handtekeningen op. De stad Kortrijk wil de gemoederen bedaren en pleit voor een dialoog met alle betrokken partijen. Schepen van ruimtelijke ordening Wout Maddens wil eerst met het Vlaamse Gewest overleg plegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier