Olieramp op Noordzee: Geen enkel gevaar voor onze kust

Redactie KW

Het olielek voor de kust van Schotland in de Noordzee vormt geen enkele bedreiging voor onze kust. Dat zegt Jan Tavernier van de Federale Overheidsdienst (FOD) Leefmilieu. De verontreiniging kan geen impact hebben op onze stranden. De olieramp bevindt zich op zo’n 1500 kilometer verwijderd van onze kust.

Nog volgens de FOD Leefmilieu, die de ramp op de voet volgt, is de situatie niet te vergelijken met wat in de Golf van Mexico is gebeurd. Daar lekte vorig jaar een half miljoen ton olie in zee, nu gaat het om een ongeval van 200 à 300 ton.

Het lek ontstond aan een productieplatform van oliemaatschappij Shell op 180 kilometer van de Schotse kustplaats Aberdeen, in de zogenaamde Gannet Oilfields. Een onbemande robot kon het lek ontdekken, nadat aan het zeeoppervlak een olievlek was waargenomen. De maatschappij heeft direct de druk van de pijpleiding gehaald en probeert de lekkages verder te isoleren.

Na de ramp met de Tricolor in 2002 heeft ons land heel wat maatregelen genomen om snel en accuraat op te treden bij dreiging van olieverontreiniging op de kust. Er wordt met al het materiaal ook regelmatig geoefend op zee en aan land. (SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier