Officiële registratie voor zeilschip Jacques Brel

Redactie KW

De Askoy II, het zeiljacht dat toebehoorde aan de Belgische zanger Jacques Brel, heeft van de FOD Mobiliteit en Vervoer een vlaggenbrief gekregen, een officieel inschrijvingsbewijs dat vereist is voor pleziervaartuigen. Dat meldt de vzw Save Askoy II maandag. Blankenberge wordt de thuishaven van het schip. “Door deze vlaggenbrief krijgt het zeilschip van Brel opnieuw een officiële plaats in het bestand van de in België ingeschreven boten”, verduidelijkt Piet Wittevrongel van de vzw Save Askoy II.

“Daarnaast kan dit document ook in ons voordeel spelen bij de

onderhandelingen over het bekomen van subsidies. Want hiermee kunnen we aantonen dat we het schip wel degelijk in België willen houden”, aldus Wittevrongel. Concreet is het zijn bedoeling om subsidies te verwerven via het Kustactieplan, dat projecten ondersteunt die het kusttoerisme ten goede komen.

De romp van de Askoy II krijgt momenteel een opknapbeurt in de
Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde. De bedoeling is om het schip op 15 maart 2012 in die gemeente opnieuw te water te laten. “Op die dag is het exact 500 jaar geleden dat Gerardus Mercator geboren werd, eveneens in Rupelmonde. Zonder hem was het voor de schippers van de Askoy II nooit mogelijk geweest de wereldzeeën te bevaren.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier