Offerfeest: dit jaar meer slachtingen in slachthuis Desselgem

Redactie KW

De moslimgemeenschap viert vandaag het offerfeest en dat zorgde voor heel wat drukte in Desselgem. Bij slachtbedrijf Vanwijnsberghe mogen schapen ritueel geslacht worden voor het belangrijke moslimfeest. Het was er drukker dan andere jaren omdat vlakbij in Oost-Vlaanderen een slachtplaats wegviel.

Slachtbedrijf Vanwijnsberghe in Desselgem is één van de 80 erkende slachtplaatsen voor het offerfeest in ons land, maar het is wel de enige slachtplaats in onze provincie. Heel de dag zijn daar schapen ritueel geslacht. Dat betekent dat de dieren niet verdoofd worden, en dat is thuis verboden. Het Desselgemse slachtbedrijf doet het al vijf jaar, maar dit jaar waren er dus meer slachtingen dan anders, tussen vierhonderd en vijfhonderd dieren.

De moslims herdenken met het ritueel de profeet Ibrahim die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God maar die laatste zond hem uiteindelijk een schaap in plaats.

Wettelijke feestdag?

En uiteraard wordt dan ook schaap gegeten. Het offerfeest is samen met het Suikerfeest de belangrijkste feestdag van de moslims. Het voorstel van minister Milquet om wettelijke feestdagen vrij te kunnen kiezen krijgt hier dan ook veel bijval, want nu zijn de moslimfeesten dat niet. “Ik heb vandaag gesplitste dienst en daardoor kan ik hier zijn, anders lukt me dat nooit,” wist Nasser Ouarane te vertellen.

En eigenlijk zouden de moslims met het offerfeest dan drie vrije dagen in de wacht moeten kunnen slepen, want het moslimfeest duurt drie dagen lang.

(jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier