Oekenaars tijdlang vast in Bangkok

Redactie KW

Door toedoen van rellen waren woensdag alle vluchten afgelast in Svarnabhumi, de belangrijkste luchthaven in het Thaise Bangkok. Zo kwamen tal van Belgen er vast te zitten. Tussen hen ook Kris Defoort en Caroline Vandevijvere, zaakvoerders van Sinnfoort in Oekene.

Kris en zijn vrouw Caroline kwamen met een vlucht van Phuket toen ze plots vast kwamen te zitten op de luchthaven van Bangkok. „We reisden met een groep bestaande uit vooral Belgen en Nederlanders in organisatie van een tuinmeubelbedrijf, zo hadden we een bedrijfsbezoek gemaakt bij tuinmeubelfabriek Royal-Botania. We waren op dat moment al tien dagen van huis weg en in principe terug op weg naar huis”, vertelde Kris woensdag vanuit Bangkok. „Nu zitten we op hotel, maar lange tijd hebben we op de luchthaven doorgebracht”, gaat hij verder.

Hermetisch afgesloten

„Dinsdag om 20 uur plaatselijke tijd arriveerden we in Bangkok en meteen werden we langs een andere weg weggebracht, de normale doorgang was bezet. We kwamen toen in een ruimte terecht waar we met een hele hoop mensen zaten. We zagen dat alle vluchten geannuleerd waren, maar meer wisten we niet. De mensen daar konden ook amper Engels, het enige dat we wisten was dat er een soort staatsgreep was, maar dat hadden we ook enkel maar gehoord, niet officieel”, gaat hij verder.

Nacht doorgebracht in massagesalon

„De luchthaven was hermetisch afgesloten, dus zat er niets anders op dan allemaal daar de nacht door te brengen. De mensen begonnen ook te hamsteren, en in bepaalde winkels waren ze alles aan het weghalen. Wat voor tal van vragen zorgde. Uiteindelijk werden we weggehaald van de plaats waar we zaten en hebben we met onze groep een massagesalon daar ingepalmd met onze groep, zodanig dat we daar toch deftig de nacht konden doorbrengen. Er was beloofd dat we om 6 uur ‘s morgens informatie zouden krijgen, maar die hebben we nooit gekregen. Uiteindelijk zijn we na bijna 24 uur op de luchthaven in een stroom van meer dan duizend mensen er weggeraakt via een speciale uitgang waar er dan bussen klaarstonden. Gelukkig had het bedrijf waar we mee weg waren er connecties en konden we allemaal op hotel”, vertelt hij.

„Nooit in gevaar”

„Het waren lange uren, de tijd ging bijzonder traag. We zijn nooit echt in gevaar geweest, maar de onzekerheid knaagde toch. Nu is de luchthaven ook bezet door betogers, dus we zijn er eigenlijk op tijd weggeraakt. Daarom ook dat ze alles wegnamen in de winkels, om plunderingen te voorkomen”, gaat hij verder. „Paniek is er ook nooit geweest. En van de explosies die er waren hebben we gelukkig ook niets gemerkt.” Bij het ter perse gaan wisten Kris en Caroline nog altijd niet wanneer ze uiteindelijk thuis zouden raken.

Misschien vrijdag vertrekken

„Donderdag zou het zeker niet lukken, dus we hopen op vrijdag weg te kunnen. Al is dat moeilijk te zeggen, want iedereen wil weg en het valt af te wachten wanneer we een vlucht hebben. Er zijn hier al mensen van de ambassade geweest die ons kwamen ondersteunen en die er alles aan zouden doen om te helpen. Nu willen we toch zo snel mogelijk naar huis. We zijn ondertussen al elf dagen weg”, besluit de zaakvoerder van Sinnfoort. Met Brecht en Jolien hebben ze nog een zoon en een dochter. (Thomas Dubois)

Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 28 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier