OCMW-voorzitster Kortemark zelf kop van jut in verslag intern onderzoek

© Kurt Desplenter
Redactie KW

De sfeer binnen het OCMW-rusthuis Blijgaarde in Kortemark is zwaar vertroebeld sinds de komst van voorzitster Rita Tyvaert begin vorig jaar. Dat staat in het verslag dat de psycholoog van de bevoegde federale overheidsdienst opstelde op basis van gesprekken met alle tachtig personeelsleden in de voorbije weken. Zeventig van hen gaven te kennen dat de voorzitster, die grote voorstander was van deze doorlichting, vooral zelf aan de basis ligt van de malaise.

Intussen is het verslag van de psycholoog bekendgemaakt en besproken binnen de OCMW-raad. Daarin staat onder andere dat de voorzitster zich sterk bemoeit met de werking van het rusthuis, terwijl ze niet altijd voldoende kennis van zaken heeft. Voorts staat te lezen dat ze de privacy van de bewoners schendt door hun medische gegevens in te kijken, dat ze de positie van de medewerkers ondermijnt door de zaken aan de bewoners zelf over te laten en het personeel niet op de hoogte brengt wanneer ze zelf klachten opvangt. En dat zijn zo’n 70 van de 80 personeelsleden blijkbaar beu. ‘Het personeel voelt zich in vraag gesteld, is gestresseerd, verliest zijn motivatie en sommigen overwegen zelfs om het OCMW te verlaten’, klinkt het nog in het verslag. Bovendien, zo liet de inspectie nog verstaan, was de sfeer vooral vertroebeld sinds de nieuwe voorzitter er was toegekomen.

Nood aan voltijdse directeur

Uit dat verslag volgen ook enkele maatregelen, die door de federale overheidsdienst zijn opgesteld. De twee meest concrete zijn deze : het rusthuis heeft dringend een voltijdse directeur nodig én de ‘politieke verantwoordelijken’ moeten de voorzitter van het OCMW wijzen op het wettelijk kader waarbinnen gewerkt moet worden. Intussen besloot de OCMW-raad in een speciale zitting – met de waarnemend voorzitter Rieke Vermeire, aangezien Rita Tyvaert verstek gaf – al om het urenpakket van Hilde Taillieu, de huidige waarnemende directeur, uit te breiden. Op vandaag is ze maar 12 uren per maand aanwezig in het OCMW en het rusthuis.

(FJA)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier