OCMW verkoopt kwart van historisch centrum Damme

Redactie KW

UPDATE VIDEO – Het OCMW in Damme gaat de volgende jaren een groot deel van haar panden in het historische centrum van de stad verkopen. Het heeft daarover een akkoord bereikt met het stadsbestuur. De verkoop moet de bouw van een nieuwe zorgcampus in Sijsele helpen financieren.

Nu beschikt het Damse OCMW over een woon- en zorgcentrum voor 68 bewoners in het centrum maar de gebouwen voldoen niet meer aan de hedendaagse normen. In Sijsele zal 18 miljoen euro worden geïnvesteerd in een nieuwe woon- en zorgcampus met onder meer een woon- en zorgcentrum, een sociaal huis en aanleunwoningen.

Evenwichten zoeken

Door het vertrek van het OCMW in 2014 uit de stad zullen verschillende panden langs de Kerkstraat een nieuwe bestemming krijgen of worden vervangen. Het gaat om het Sociaal Huis, het centrale gebouw van het rusthuis uit de jaren ’60, de Sint-Margaretavleugel uit 1907 en het kloostergebouw en een schuur midden in de verborgen tuinen van het complex. Zij worden verkocht. Het stadsbestuur zal de aangrenzende d’Oede Schole verkopen.

Daardoor ontstaat een projectzone van zowat een kwart van het historische centrum. De stad wil een masterplan voor de toekomstige invulling van die site. Eind dit jaar wordt de opmaak van het plan toegewezen. Bij de opmaak zullen evenwichten moeten worden gezocht, evenwichten tussen de noden van bewoners, horeca en toerisme.

(GW/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen. Klikhiervoor het beeldverslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier