OCMW spaart rusthuis uit met dagcentrum voor dementerenden

Redactie KW

Het dagcentrum voor dementerende bejaarden Den Erker in Brugge wacht na vijf jaar nog steeds op een erkenning. Dat zegt OCMW-voorzitter Frank Vandevoorde (sp.a). ?Nochtans is dit initiatief goedkoop want we sparen hierdoor een bijkomende woon- en zorgcentrum voor honderd bedden uit.?

In het centrum worden dagelijks 15 dementerende bejaarden opgevangen. De gemiddelde leeftijd van de gasten is 81 jaar. In gans Vlaanderen zijn er slechts een drietal gelijkaardige initiatieven.

Het dagcentrum Den Erker biedt opvang, verzorging en ontspanning voor de bejaarden. Ze komen er één tot vijf keer per week. “Toen we vijf jaar geleden dit initiatief opstarten, gingen we uit van een grote nood.”

“Nu zijn we daarvan overtuigd. Meer dan de helft van gasten waren in 2008 zwaar zorgbehoevend maar door dit initiatief kunnen zij langer thuis blijven en sparen we dus een verzorgingstehuis uit”, zegt Vandevoorde.

Toen het centrum vijf jaar geleden opstartte, werd via de toenmalige Vlaamse ministers voor Welzijn Vogels en Byttebier werd een startpremie verschaft van 25.000 euro. Dat geld werd gebruikt voor de inrichting van het centrum. Alle kosten werden nadien betaald door het Brugse OCMW.

Volgens voorzitter Vandevoorde dringt een erkenning zich echter op gezien de groeiende groep ouderen. ‘Tegen 2020 zal de helft van de bevolking ouder zijn dan 60 jaar. Initiatieven al dit zullen dan noodzakelijk zijn om iedereen de nodige zorgen te verschaffen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier