OCMW’s in Westhoek werken samen aan schuldpreventie

Redactie KW

In Jonkershove bij Houthulst is het startschot gegeven van een schuldpreventieproject voor de Westhoek. Steeds meer mensen met schulden kloppen aan bij sociale diensten. Zeventien OCMW’s willen voorkomen dat er schulden ontstaan en hebben nu een preventieproject uitgewerkt. Ze organiseren activiteiten die gericht zijn op het omgaan met geld.

“Hier in de Westhoek is het aantal dossiers met schuldbemiddeling in de OCMW’s met 16% gestegen in vergelijking met vorig jaar,” klinkt het. “Dat is zeer hoog en ligt boven het Vlaams gemiddelde.”

Daarom werken 17 OCMW’s uit de Westhoek samen en dat is vrij uniek. Opvallend is dat het niet alleen gaat om gezinnen met een laag inkomen, ook de middenklasse krijgt het vaak moeilijk.

“Het is niet meer bij éénverdieners, ook bij gezinnen met twee verdieners komen in de problemen omtrent schulden door bijvoorbeeld kinderen die opgroeien, de schoolkosten enzoverder,” zegt Piet Seynaeve van het OCMW van Ieper. “Wij vinden dat schulden best kunnen vermeden worden dan ze te voorkomen.”

Drie jaar lang komen er activiteiten waarbij de boodschap op een toegankelijke manier wordt gebracht. Eén ervan is straattheater met Kartje Kilo uit Ieper.

Ook de jongeren zijn een belangrijke doelgroep. Zij kennen vaak de waarde van het geld niet meer zeggen de OCMW’s. Daarom is er ook een educatief pakket voor scholen gemaakt.

(bd/jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier