OCMW-raad Kortemark: “Niet bevoegd om voorzitter af te zetten”

© Kurt Desplenter
Redactie KW

De OCMW-raad van Kortemark heeft de resultaten van de risicoanalyse, die recent gevoerd werd binnen het OCMW en het rusthuis en waar voorzitster Rita Tyvaert erg negatief uit kwam omdat ze zich te veel zou bemoeien met de kleine zaken binnen de dagelijkse werking, doorgespeeld aan de gouverneur en aan de Vlaamse Regering.

“Wij hebben als raad niet de bevoegdheid om een standpunt in te nemen omtrent het al dan niet afzetten of schorsen van iemand als voorzitter”, klinkt het. Rita Tyvaert zelf zegt ‘te moeten lachen met het rapport’. “Als ik ergens mijn boekje te buiten ben gegaan en dat kan bewezen worden, dan zal ik daar de sancties voor aanvaarden. Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat niet.”

Voorzitster daagt op

Een eerder surrealistische situatie woensdagavond in Kortemark, met een bijzondere persconferentie door de voltallige OCMW-raad, waar de leden de voorzitster niet hadden verwacht maar die toch opdaagde. Meer nog, Rita Tyvaert had even voordien de pers ook al uitgenodigd om aansluitend naar háár persconferentie af te zakken in rusthuis Blijgaarde, waar zij haar versie van de feiten zou brengen. Zo’n vaart liep het echter niet: beide partijen waren bereid water in de wijn te doen en deden elk om beurten hun zeg.

Preventieadviseur

Niet alleen het functioneren van de voorzitster kwam aan bod, ook enkele concrete maatregelen kwamen op tafel. Zo kreeg de huidige waarnemende rusthuisdirecteur extra uren toebedeeld en wordt het takenpakket van de preventieadviseur nauwgezetter opgevolgd. Twee punten die ook in het verslag van Adhesia, die de studie uitvoerde in opdracht van de Vlaamse overheid, met stip stonden aangeduid.

Bekijk hier de reportage

(FJA)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout. En vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier