OCMW krijgt 300.000 euro subsidie voor activering van werkloze jongeren

Redactie KW

Het OCMW van Kortrijk krijgt een subsidie van 300.000 van de federale overheid om werkloze jongeren te activeren.

Dat raakte bekend bij de start van de rondgang bij een tiental Belgische OCMW’s door federaal minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden Marie Arena (PS). Arena wil tijdens die bezoeken vooral het activerings- en integratieleid van de OCMW’s bestuderen.

Kortrijk maakte alvast een goede beurt en kreeg de belofte dat de minister vijftig leerwerknemers (artikel 60) zal subsidiëren.

Het is de eerste keer dat Arena in Kortrijk kwam. De Groeningestad is de eerste van tien gemeenten die de minister laten zien hoe een activerings- en integratiebeleid er in de praktijk kan uitzien. “Ik heb hier een aantal zeer interessante voorbeelden gezien van jongerenactivering en -integratie. Steeds meer jongeren kloppen aan bij het OCMW, het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk terug geactiveerd worden in onze maatschappij”, aldus Arena.

Eén van de hefbomen voor zo’n beleid is het artikel 60 van de OCMW-wet, en in dat kader had de minister een mooie verrassing mee voor de Kortrijkzanen. “De federale overheid zal in Kortrijk vijftig leerwerknemers subsidëren”, zegt voorzitter Franceska Verhenne van het Kortrijkse OCMW.

“Met de subsidie is zo’n 300.000 euro gemoeid. Via dit artikel 60 doen hulpbehoevenden praktijkervaring op en kunnen ze zich in regel stellen met de sociale zekerheid. Het OCMW treedt hierbij op als werkgever. Vorig jaar had het OCMW Kortrijk zo’n 170 artikel 60-contracten lopen.”

Arena was ook gecharmeerd door het project ‘Telesenior’, waarbij senioren kunnen communiceren met hulpverleners en familieleden via hun televisie. “Het werd tien jaar geleden opgestart als proefproject en loopt nog steeds. Ik kende het niet, maar het is dan ook de eerste keer dat ik hier kom”, verontschuldigde de minister zich. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier