OCMW gaat uitgedrevenen helpen verhuizen

Redactie KW

Het OCMW in Brugge start begin 2009 een tewerkstellingsproject waardoor mensen een beroep kunnen doen op een ploeg verhuizers. In de stad vindt elke werkdag minstens één uitdrijving plaats op last van een vrederechter, en het OCMW wil die mensen helpen inpakken en verhuizen. De dienst zal ook voor bejaarden beschikbaar zijn. Brugge is de eerste stad met een dergelijk initiatief.

In de eerste plaats wil het OCMW door zijn dienstverlening de uitdrijving vroegtijdig opsporen en helpen voorkomen. Als het bevel toch wordt gegeven, zal een ploeg verhuizers klaar staan om tegen een forfaitaire vergoeding de goederen van de bewoner in te pakken en weg te brengen.

Volgens diensthoofd sociale zaken bij het Brugse OCMW, Martine Meganck, doen de personen die onder meer wegens achterstallige huur uit hun woning worden verdreven, geen beroep op de commerciële verhuisfirma’s. “Vaak verhuizen ze ook naar een opvangcentrum en worden hun goederen in een depot geplaatst”, luidt het. “Via ons project willen we de mensen helpen vlot te verhuizen. Anderzijds willen we via het project werklozen opleiden tot verhuizer. Dat is immers een knelpuntberoep.”

Het project zou begin 2009 kunnen opstarten. Om in aanmerking te komen voor de verhuisdienst van het OCMW, zullen criteria worden uitgewerkt die rekening houden met het inkomen, de crisissituatie en de leeftijd van de betrokkene. Een verhuis zal tussen 150 en 200 euro kosten. Dit bedrag kan eventueel worden afbetaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier