Nultolerantieproject voor drugsverslaafde jongeren

Redactie KW

In de gerechtelijke arrondissementen Kortrijk en Ieper start binnenkort een nieuw project voor minderjarige, drugsverslaafde jongeren die niet gemotiveerd zijn om met hun drugsgebruik te stoppen.

Het project is gisteravond in aanwezigheid van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) voorgesteld in Kortrijk. Samen met Vlaams minister voor Welzijn Veerle Heeren (CD&V) zegde de minister subsidiëring voor twee jaar toe.

Het nultolerantieproject werd de voorbije twee jaar uitgewerkt in overleg met onder meer de vzw’s Oranjehuis en Kompas, de procureur des Konings van Ieper en Kortrijk en de politie. Het Kortrijkse parket krijgt dankzij de subsidiëring een halftijdse criminologe. De vzw Oranjehuis krijgt een extra kracht bij om de jongeren en hun familie te begeleiden en de vzw Kompas krijgt extra centen voor screening, drugscontroles en ondersteuning van de ouders.

Tijdens het project zullen de jongeren wekelijks een groepsgesprek hebben. Er zijn ook geregelde urinecontroles en er kunnen sancties opgelegd worden. Het project duurt negen maanden en moet cleane jongeren afleveren die opnieuw in de maatschappij kunnen functioneren. Als de minderjarige het project niet opvolgt, kan er via snelrecht een alternatieve maatregel of plaatsing in een instelling gevorderd worden.

“Wordt het proefproject positief geëvalueerd, dan kan het over het hele land worden ingevoerd”, aldus minister De Clerck. In het proefproject is plaats voor een dertigtal jongeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier