Nu ook levende garnalen te koop in vismijn van Nieuwpoort

Redactie KW

In de vismijn van Nieuwpoort kunnen handelaars en chef-koks voortaan levende garnalen kopen. Het gaat om een nieuw project van de Vlaamse Schelpdier- en Viscoöperatie. De levende garnalen worden verpakt in piepschuimdozen waarin ze wel drie dagen kunnen overleven. Het project staat in de kinderschoenen, maar gastronomisch is het nog maar eens een opwaardering van garnaal als kaviaar van de Noordzee.

Normaal worden garnalen door de vissers zelf op zee in zoutwater gekookt. Maar sommige chef-koks en gastronomen vinden het beter om garnalen zelf te prepareren. Als garnalen gekookt zijn op zee doe je er niet mee wat je wil, zegt chef-kok Vincent Florizoone van Grand Cabaret in Nieuwpoort. Levende garnalen gaan wel zo’n 30 procent duurder zijn dan gewone.

Voor alle duidelijkheid: het is helemaal niet de bedoeling om de garnalen ook levend op te eten. Dezelfde initiatiefnemers experimenteren trouwens ook met levende krabben, maar ook dat is een kleine markt.

(SK/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier