Nu al einde aan aardappel- en fruittrafiek haven Oostende

Redactie KW

UPDATE- De aardappel- en fruittrafiek vanuit de haven van Oostende naar het Russische Sint Petersburg is twee maanden na de opstart alweer stopgezet. Halfweg oktober pakte de haven van Oostende fier uit met de nieuwe en veelbelovende vrachttrafiek. Een conflict tussen stakende havenarbeiders, hun vakbond en de Russische reder hebben de samenwerking tussen Rusland en Oostende de das omgedaan.

Van de bijna feeststemming op 23 oktober blijft in de haven van Oostende niets meer over. Er is destijds keihard gewerkt om de fruit- en aardappeltrafiek op Rusland binnen te halen, maar lang heeft het mooie liedje niet geduurd.

Staking

Een stakingsactie van Vlaamse havenarbeiders die het niet pikten dat ook mensen uit het Nederlandse Vlissingen kwamen helpen, is in slechte aarde gevallen bij de Russische partner. Meteen heeft hij de samenwerking stopgezet. Het havenbestuur van Oostende is diep ontgoocheld.

Nieuwe trafieken

Het binnenhalen van nieuwe trafieken is voor de haven van Oostende al jaren een grote uitdaging. Voor het eerst in lang was het gelukt om een nieuwe klant aan te trekken. Naar verluidt zal het niet gemakkelijk zijn om de Russische schepen terug te halen. (SK)

Vakbonden verbolgen

Volgens de vakbonden was het wel degelijk zo dat Coastal Port Agencies het niet al te nauw nam met de geldende regels inzake havenarbeid. Christine de Smedt: “Terwijl Oostendse havenarbeiders werkloos waren, gingen de arbeiders uit Vlissingen hun taken uitvoeren onder het mom van opleiding. Ook de onveilige werksituatie, waarin de werknemers moesten werken, werd aangeklaagd.” Het protest was dus meer dan terecht, zegt ze.

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier