Notaris vraagt mildheid voor verspilling tien miljoen euro

Redactie KW

De geschorste Oostendse notaris Johan Johan Lahaye (70) heeft maandag voor de Brugse correctionele rechtbank mildheid gevraagd voor de fouten die hij maakte bij het beheer van zijn familievermogen en tijdens de uitvoering van zijn ambt.

De notaris investeerde de gelden die hij van cliënten ter beschikking kreeg in vastgoedprojecten in de badstad. De projecten raakten nooit rendabel. Het openbaar ministerie stelt dat de betichtingen zijn bewezen. De notaris zou hebben gehandeld uit grootheidswaanzin. Het vonnis volgt op 19 januari.

Volgens openbaar aanklager Guy Biljouw heerste er in eerste instantie ongeloof toen het parket eind oktober 2002 een brief ontving van de Kamer van Notarissen waarin stond dat er een miljoenenverlies was op het kantoor Lahaye. Kort daarop bleek dat de notaris zijn status jarenlang had misbruikt om diverse projecten uit te bouwen en er een luxueuze levenswandel op na te houden. Het gat bleek 10 miljoen euro te bedragen. Ter zitting werden vijftig burgerlijke partijen geregistreerd. De Oostendenaar wordt beticht van misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte als openbaar ambtenaar. “Het dossier kent alvast geen voorgaande in Brugge”, besloot de procureur.

Meester Annelore Callebert pleitte dat de notaris vol goede bedoelingen zijn ambt is gestart. Hij komt uit een welvarende familie uit de Westhoek. “Hij heeft steeds een ongebreideld vertrouwen gehad in de projecten die hij opstartte”, pleitte de advocate. “Hij heeft echter te laat ingezien dat de projecten niet rendabel waren. Een voorbeeld is het CO-center. Door het uitstel van een stadsvernieuwingsproject door het stadsbestuur, bleek dat de opbrengsten van het center tien jaar zouden uitblijven. In 2001 zocht hij daarom een overnemer. Het complex werd toen op 6,25 miljoen euro geschat. Later werd het voor amper 1,5 miljoen euro verkocht. Vandaag staat het verlaten complex opnieuw te koop voor 5 miljoen euro. Sommigen hebben zeker van zijn toestand geprofiteerd.”

Volgens de verdediging was het de bedoeling van de notaris om met de opbrengst van de verkoop van het CO-center zijn cliënten terug te betalen. “Pas als hij de problemen merkte, zocht hij zijn toevlucht via kortlopende rekeningen van zijn cliënten”, pleitte meester Callebert. “Als het CO-center zou zijn verkocht, zou hij hen kunnen vergoeden. Hartproblemen zorgden er echter voor dat hij de problemen die aan een razend tempo evolueerden niet kon opvolgen.”

Johan Lahaye heeft volgens zijn advocaat steeds geloofd dat al zijn projecten gedekt werden door zijn persoonlijk familievermogen. Dat bleek niet het geval.

De verdediging pleitte voor enkele feiten de herkwalificatie. “Niet alle feiten zijn gepleegd binnen het ambt van notaris”, pleitte meester Callebert. “Er zitten veel private aangelegenheden tussen. Het was immers zijn bedoeling om zijn familiebezit veilig te stellen en uit te breiden.”

Johan Lahaye vraagt een straf met uitstel. Volgens hem is het verlies van zijn ambt als notaris en het verlies van zijn maatschappelijk aanzien al een straf op zich. Hij zal in de toekomst niet nalaten om de burgerlijke partijen te vergoeden. Vandaag leeft hij van een bescheiden gezinspensioen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier