Norovirus onder controle in woonzorgcentrum De Boomgaard in Langemark

Redactie KW

Dat kon secretaris Sabine De Wandel woensdagmiddag meegeven. In totaal zijn er nu 46 mensen besmet.

Er zijn 38 bejaarden besmet met het norovirus. Ook acht personeelsleden, onder wie directeur Matthias Vanderhauwaert, zijn ziek. “Maar de mensen die zondag besmet raakten, zijn inmiddels weer aan de beterhand”, aldus De Wandel. “De verspreiding vertraagt ook, dus we hebben de situatie onder controle.” De kans dat de eerste patiënten hervallen is ook vrij klein, want na de besmetting ontstaat er een tijdlang immuniteit.

De problemen begonnen zondag toen enkele bejaarde bewoners last kregen van buikloop. Dat is samen met uitdroging en braken een van de belangrijkste symptomen van het virus. Op zich is het norovirus niet gevaarlijk, maar omdat het om oudere mensen gaat, werden toch maatregelen genomen.

Bewoners op de kamer blijven

De preventiedienst van het Jan Yperman Ziekenhuis heeft het personeel richtlijnen meegegeven om besmetting te voorkomen. Zo moeten de bewoners op hun kamer blijven en wordt het personeel in twee groepen opgedeeld, namelijk een groep met mensen die al in contact kwamen met de zieken, en een groep die dat nog niet deed. Ook bezoek is momenteel niet toegestaan. Die maatregelen blijven nog zeker tot en met vrijdag van kracht.

Vijf mensen werden al opgenomen in het Ieperse ziekenhuis. Om het ziekenhuis niet te belasten, behandelt De Boomgaard zelf de besmette patiënten. “We hebben geen patiënten meer overgebracht naar Ieper”, bevestigt De Wandel.

In De Boomgaard verblijven 79 bejaarden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier