Norbert De Smit uit Oostende krijgt GAS-boete voor opruimen zwerfvuil

Redactie KW

Norbert De Smit, voormalig garnaalvisser en bekend als de ‘wandelende vuulbak van de koaje’ kreeg een GAS-boete van 62 euro.

Hij had net een zakje met zwerfvuil dat hij verzameld had in de vuilbak op het Achturenplein gedropt en werd daarvoor op de vingers getikt. De boete kwam zo hard aan bij de ‘Norre’ dat hij al weken de kluts kwijt is. De stoere zeebonk kan niet meer lachen. Van zijn 14de tot zijn 51ste voer Norbert De Smit met de boot van zijn vader dagdagelijks uit om garnalen of sprot te vangen. Norbert ontpopte zich na zijn visserscarrière zich tot de ‘groene ridder’ of de ‘wandelende vuulbak van de koaje’.

“Ik kan geen visgraat, geen papiertje, blikje of ander zwerfvuil zien liggen of ik moet dat oprapen”, vertelt Norbert. “Mijn grootste hobby is zwerfvuil verzamelen en in de vuilbak deponeren. Ik wandel van het staketsel tot aan het station en ondertussen vul ik de zakjes die ik bij heb. Begin oktober werd ik daarvoor in de bloemen gezet door de mensen van de visserij. Ik kreeg tijdens de Visserijfeesten van 1998 zelfs de trofee van ‘waakzame hond’ en begin oktober stond ik met een foto in de krant, samen met enkele stratenvegers, als ‘t vintje van de properteit“, herinnert Norbert zich. “Op 19 oktober, om 8 uur ‘s morgens, is het mis gelopen. Net toen ik een zakje met zwerfvuil in de vuilbak van het Achturenplein had gestoken, werd ik aangesproken door een vrouw. Ze vertelde me dat ik net een GAS-boete verdiend had. Enkele weken later kreeg ik inderdaad een boete van 62 euro. Ik ben er echt het hart van in. Ik doe mijn best om de straten, de pleinen, het strand proper te houden en daarvoor word ik nu gestraft. Ik ben er echt kapot van, dit heb ik zeker niet verdiend!”

(FRO)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier