Nog slechts 3 op de 15 vredegerechten in West-Vlaanderen eigendom van gemeente

Redactie KW

Van de 15 vredegerechten in West-Vlaanderen zijn er nog slechts 3 eigendom van de gemeente. Nochtans zijn alle gemeenten volgens de gemeentewet verplicht om zelf huisvesting te voorzien. Maar op vandaag draaien nu al vier op de vijf West-Vlaamse gemeenten niet langer op voor de kosten van zo’n vredegerecht. Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu verdiepte zich in het dossier en zegt dat de scheefgegroeide situatie binnenkort wordt rechtgezet.

“In de praktijk is het zo dat een groot deel van de vredegerechten in ons land gehuisvest zijn in staatseigendom of in een gebouw, dat wordt gehuurd door de Staat via de Regie der Gebouwen. Een kleiner aantal vredegerechten treft men in gebouwen, die door de gemeenten worden gehuurd of eigendom zijn van de gemeente. Het wordt steeds moeilijker om gemeenten gemotiveerd te krijgen – en te houden – om zelf in de huisvesting van de vredegerechten te voorzien, gezien het gros hiervan de voorbije 40 jaar werd overgenomen door de federale overheid”, zegt Lahaye-Battheu.

In het najaar zal aan de Ministerraad worden voorgesteld dat de federale overheid stelselmatig alle vredegerechten overneemt. Op die manier zou de gemeentewet stilaan uitdoven en wordt alleen de Regie der Gebouwen nog bevoegd. “Zo wordt de gemeente niet langer verplicht om te investeren in een federale dienst, wat trouwens ook niet logisch is. Tien jaar na de inwerkingtreding van de wet zou de huisvesting overal moeten zijn overgenomen door de Regie.”

West-Vlaanderen

Van de 15 vredegerechten in West-Vlaanderen, worden er momenteel nog slechts 3 gehuisvest in een eigendom van de gemeente. Het gaat om Waregem, Wervik en Nieuwpoort. Lahaye-Battheu: “Voor Wervik werd in 2009 al beslist dat de Regie tegen 2013 de huisvesting van het vredegerecht van de gemeente zal overnemen. De huidige zetel in Nieuwpoort zal met hoge prioriteit worden verlaten. In Waregem ten slotte zal de Regie kijken of de eigendom van de gemeente kan worden overgenomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier