Nog meer slachtoffers van kindermisbruik in Stella Maris

Redactie KW

Bovenop de drie formele klachten over seksueel misbruik in het voormalige Kortrijkse weeshuis Stella Maris, citeert Het Laatste Nieuws donderdag een vierde slachtoffer. Het gaat om een 57-jarige vrouw uit Vlaams-Brabant, die donderdag eveneens een klacht wil indienen bij het Kortrijkse parket.

“De nonnen hebben me ontmaagd toen ik negen was. Toen ik zei dat het pijn deed, antwoordden ze dat ik naar een verbeteringsgesticht zou vliegen”, getuigt de vrouw in de krant. “Ik heb mijn hele leven gezwegen, maar nu zal ik die zusters aanklagen. Beter laat dan nooit.” Destijds kreeg het weeshuis weliswaar jaarlijks bezoek van een jeugdrechter, maar die wist volgens het slachtoffer van niets. “We werden de dag voordien al verwittigd. ‘Pas op, morgen komt de rechter. Als je domme dingen zegt, vlieg je meteen weg”, verduidelijkt ze nog.

Enige overblijvende zuster weet van niets

Het misbruik dateert opnieuw van de jaren ’60. De enige nog levende zuster die in die periode in het tehuis werkte, zuster Bernadette (97), zegt donderdag in Het Nieuwsblad en De Standaard dat ze in de verste verte geen weet had van de feiten. “Ik heb nooit iets gehoord, nooit iets gezien”, luidt het. De Belgische bisschoppenconferentie neemt voorlopig geen standpunt in. “Alle klagers moeten zich wenden tot het gerecht. We wachten af”, zei woordvoerder Toon Osaer aan Het Laatste Nieuws.

(Belga)

Alles over deze zaak in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Kortrijks Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier