Nog geen brandvoorkomingsverslag voor nieuwe Veurnse brandweerkazerne

Redactie KW

Voor de nieuwe Veurnse brandweerkazerne en de evenementenhal Furnevent, die eind augustus in gebruik werden genomen, werd nog geen brandvoorkomingsverslag afgeleverd. Dat maakte gemeenteraadslid Mario Haelewyck (Open VLD) bekend op de gemeenteraad maandagavond.

“Ook het preventieverslag ontbreekt in het dossier. Dit verslag dient, conform het Algemeen Reglement op de Arbeidsbescherming (ARAB), opgemaakt te worden door de preventieadviseur van de stadsdiensten”, zegt Mario Haelewyck, zelf verzekeringsmakelaar en risicoanalist.

“Als er, twee weken voor de officiële opening, noch door de eigen brandweerdeskundigen, noch door de preventieadviseur een positief verslag kan uitgebracht worden, dan doet dit vermoeden dat er met de brandveiligheid iets fundamenteels verkeerd is. Bronnen spreken van het ontbreken van rookmelders, signalisatie… Wat een schoolvoorbeeld zou moeten zijn voor een perfecte preventie, lijkt uiteindelijk meer op een kladschrift.”

Mario Haelewyck uitte op de gemeenteraad zijn bezorgdheid over deze tekortkomingen. Hij wees het stadsbestuur ook op zijn verantwoordelijkheid mocht zich een schadegeval voordoen. “Naast het lichamelijke en financiële leed voor het slachtoffer, zal de discussie omtrent de verantwoordelijkheid zeker een element zijn in de afhandeling. Als de verzekeringsmaatschappij een oorzakelijk verband kan vaststellen, wordt de schade zonder pardon verhaald op de stad Veurne, op haar bestuur en niet op zijn minst op de burgemeester zelf.”

“Zwaar bezorgd om de mogelijk 999 bezoekers aan de evenementenhal en om het brandweerpersoneel, dat sinds 16 augustus dag en nacht in het aanpalende gebouw aanwezig is, dringt Open VLD aan om algemene prioriteit te geven aan de brandveiligheid en om uiterlijk tegen de officiële opening van 5 oktober alle formaliteiten in orde te brengen”, besluit Mario Haelewyck.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier