Nog geen afbraak spookbruggen

Redactie KW

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat de twee ‘spookbruggen’ aan Nieuwege in Varsenare zouden verdwijnen. De afbraak van de bruggen werd toen geraamd op 200.000 euro. Maar volgens Vlaams Parlementslid Patrick De Klerck (Open VLD) zijn die middelen niet voorzien op het meerjarenprogramma. De afbraak van de bruggen blijft dus op zich wachten.

In 1976 werden twee bruggen gebouwd om de A17 in Jabbeke te verbinden met de haven van Zeebrugge. De twee bruggen bevinden zich in Varsenare langs het Kanaal Oostende-Brugge.

De verbinding tussen Jabbeke en Zeebrugge via de A17 is er echter nooit gekomen, met als gevolg dat er een aantal achterhaalde onteigeningen waren, dat er een overbodige weg ter hoogte van Snellegem kwam en dat er twee nutteloze bruggen gebouwd werden. Deze bruggen zijn sinds de bouw ervan een bizarre nationale attractie geworden.

Geen geld voor afbraak

„Nu leek er eindelijk schot te komen in het spookbruggendossier. Omdat de onderhoudskosten vrij hoog oplopen, heeft men beslist de twee spookbruggen af te breken. Het ligt in de intentie van het agentschap Wegen en Verkeer om de bruggen af te breken en het is blijkbaar voorzien op het lange termijn programma”, zegt Patrick De Klerck.

„Op heden zijn er hiervoor echter nog geen kredieten voorzien op een goedgekeurd meerjarenprogramma. Op deze manier blijft de onzekerheid voor de aangelanden. Er moeten knopen doorgehakt worden : ofwel verdwijnen de bruggen op korte termijn, ofwel moet de oude vraag van de verbinding AX-A11-A18 van onder het stof gehaald worden.”

Toch dootrekking A11 – A 18 Antwerpen – Brugge – Calais

„Wanneer de A11 wordt aangelegd van Westkappelle naar Brugge, omgeving Blauwe Toren, dan zal de verlenging hiervan naar Calais zich opdringen, zodat de A11 – A 18 Antwerpen – Brugge – Calais een degelijke internationale verbinding wordt voor vrachtverkeer van en naar Engeland en West-Frankrijk Lille, Brussel en Gent en de drukke E40 vermijdend.”

„Ook zal deze weg dan wat extra verkeer aankunnen van en naar de kust, zeker verkeer uit Duitsland en Antwerpen hoeft dan niet tussen Gent en Brugge op de E40 aan te schuiven”, argumenteert Patrick De Klerck. (PA)

Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 28 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier