“Nog altijd problemen met Vredegerechten” (Vrederechter Roeselare)

Redactie KW

Er zijn nog altijd problemen met de beveiliging in en rond de Vredegerechten. Dat zegt Jan Nolf, die vrederechter is in Roeselare. Gisteren nog werd een advocate brutaal overvallen daar in de nabije omgeving. Jan Nolf luidt opnieuw de alarmbel precies drie maanden nadat in Brussel een vrouwelijke vrederechter en haar griffier werden vermoord in de rechtszaal.

“Ik tolereer zo’n zaken niet,” zegt Nolf. “Onze zone rond het Vredegerecht moet een voorbeeld van veiligheid zijn. Het moet overal veilig zijn, dat weet ik wel. Maar bij ons moet het een voorbeeld zijn van veiligheid omdat wij instaan voor de veiligheid van de mensen die bij ons komen.”

Wat ook niet kan is de neonazistische graffiti op de gevel, zegt de vrederechter. Hij pleit voor betere beveiliging binnen maar ook buiten het vredegerecht, dat vaak samen staat met andere gebouwen zoals financiën of BTW.

Blog met persoonlijke mening

Nolf heeft sinds kort een blog, justwatch.be, een website waarop hij openlijk zijn persoonlijke mening geeft over wat gebeurt binnen justitie. Hij is daarmee wellicht de enige magistraat in ons land.

“Ik denk dat we zo op een moderne manier kunnen communiceren met collega’s, met onze mensen. We zien wel wat er van komt. Niet elke dag zal misschien inspiratie geven maar ik denk dat het voor mijn laatste jaar een nuttige reflectie voor mezelf is.”

(abo/jv)

Meer in het nieuws op WTV-Focus vanaf 18u00 en stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier