Nog altijd overlast in uitgaansbuurten Ieper, café-uitbaters vragen maatregelen

Redactie KW

De uitbaters van de jongerencafés in de Ieperse uitgaansbuurt van de Vis- en Kiekenmarkt vragen maatregelen tegen enkele heethoofden en amokmakers die het uitgaan in de buurt de jongste tijd verpesten door mensen lastig te vallen en vechtpartijen uit te lokken. Jaren geleden waren er ook al problemen. Toen zijn er bewakingscamera’s gekomen en ook houdt de politie sindsdien geregeld toezicht. De toestand was ondertussen fel verbeterd en de buurt kreeg een positiever imago. Maar blijkbaar is het schrikeffect van de camerabewaking weggeëbd, want de jongste tijd zijn er weer amokmakers opgedoken, die de klanten en zelfs de cafébazen lastigvallen.

Het gaat volgens de café-uitbaters maar om een klein groepje van hooguit tien gasten. Ze schrikken er niet voor terug om de uitbaters te bedreigen in hun eigen zaak. Eén uitbater werd zelfs lastiggevallen toen hij met zijn hond op de vestingen aan het wandelen was.

Permanente aanwezigheid politie

De uitbaters vrezen dat hun vaste klanten zullen wegblijven als de situatie blijft aanslepen en vragen maatregelen. Zo willen ze tijdens de weekendnachten een permanente aanwezigheid van een politiecombi met agenten, zodat die meteen kunnen ingrijpen als er zich problemen voordoen. Ze zullen aan het stadsbestuur ook om een betere straatverlichting vragen, zodat de hele uitgaansbuurt ‘s nachts veel beter verlicht is. Ook willen ze dat de bomen, die de Vis- en de Kiekenmarkt sieren, gesnoeid worden, zodat de bewakingscamera’s de hele zone in beeld krijgen. Ze vragen trouwens ook betere camera’s, want nu zijn de beelden vaak te vaag om daders van vandalisme of vechtpartijen te herkennen. Ook zien ze het liefst de zitbanken verdwijnen, omdat de amokmakers daar vaak samen troepen.

Oplossing

Commissaris Luc Vercaigne van de Ieperse politie heeft weet van de problemen. Hij werkt aan een oplossing: ‘Het is niet mogelijk om een groep mensen de toegang te verbieden omwille van huidskleur of religie of zo, want dat is strijdig met de wet op het racisme. Wat wel kan als er mensen zijn die stelselmatig de boel op stelten komen zetten, is dat er voor hen individueel een caféverbod wordt opgelegd. Dat kan gebeuren door de burgemeester. Hij is nu met verlof, maar zodra hij terug is, zal ik dat aan hem voorstellen.’ De vraag van de cafébazen naar permanente politiepatrouilles tijdens de weekendnachten kan niet volledig worden ingevuld. ‘Er is nu al heel wat toezicht door onze agenten. Zij komen daar heel geregeld voorbij, maar niet permanent,’ aldus Luc Vercaigne.

Nog altijd overlast in uitgaansbuurten Ieper, café-uitbaters vragen maatregelen

Bekijk hier de reportage

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier