Nog altijd onrust rond bovengrondse hoogspanningskabel in Koolkerke

Redactie KW

Het Burgerinitiatief Koolkerke (BIK) dat eind 2009 sterk van leer trok tegen de komst van een nieuwe bovengrondse hoogspanningskabel boven Koolkerke is opnieuw ongerust. Nadat Elia vorig jaar werd bevolen om haar huiswerk opnieuw te doen en bijkomende tracés te onderzoeken die minder over woningen liepen, blijken nu nog steeds vier van de zes alternatieven boven of in de directe omgeving van Koolkerke te lopen.

Twee nieuwe alternatieven zijn het tracé N49 en het tracé Schipdonkkanaal. Volgens voorzitter Jasper Pillen van BIK is er opnieuw reden tot ongerustheid want het aanvankelijk tracé zou het wel eens kunnen halen omdat het niet door vogelrichtlijngebied loopt. De vier andere tracé snijden Koolkerke doormidden of passeren boven een nog te ontwikkelen verkaveling.

BIK overweegt acties

De nieuwe hoogspanningskabel van 380 kW moet de elektriciteit van de nog te bouwen windturbineparken op de Noordzee naar het binnenland brengen. Op 16 december bespreken de betrokken partijen zoals Elia, de gemeenten en het studiebureau de definitieve tekst voor het ontwerp PlanMER.

Het BIK overweegt acties. De actiegroep blijft pleiten voor de ondergrondse variant langs een traject dat het minst schadelijk is voor mens, dier en plant. Ook al is dat duurder.

(gw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier