Nog altijd geen winterdijk die landbouwbedrijven in Blankaartbekken moet beschermen

Redactie KW

11 jaar na de ondertekening van een raamakkoord over het Blankaartbekken is er nog altijd geen winterdijk die landbouwbedrijven moet beschermen tegen overstromingen.

In maart 2001 werd onder impuls van toenmalig landbouw en milieuminister Veru Dua een raamakkoord over het Blankaartbekken op de grens van Houthulst en Diksmuide ondertekend. Een akkoord over de waterhuishouding dat natuur en landbouw moest verzoenen. Eén van de concrete punten was de komst van 7km lange aarden winterdijk om de landbouwbedrijven tegen wateroverlast te beschermen. Maar elf jaar later is die dijk er nog altijd niet. Schepen van landbouw Geert Van Exem: “Ik vrees dat het nog enkele jaren langer gaat duren. Ik vrees ook dat geld op is bij Vlaamse overheid. Wij wachten ook bang af.”

Nog geen bouwvergunning

De landbouwbedrijven in het overstromingsgebied willen dat er schot in de zaak komt want ze hebben steeds vaker te kampen met wateroverlast. Voor landbouwer Geert Leeman uit Diksmuide was het vorig jaar bijna 3 keer prijs. “Met oudejaarsdag stond het water weer tot op het hof. Nog 25 cm hoger en het was in de stallen. Verleden jaar rond 10 maart stond het nog hoger.”

Volgens de NV Waterwegen en Zeekanaal die bevoegd is voor de bouw van de aarden winterdijk, zal de aanleg van een winterdijkten vroegste eind dit jaar van start gaan. Eerst moet het archeologisch onderzoek klaar zijn en is er ook nog geen bouwvergunning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier