NMBS wil 28 treinen afschaffen in West-Vlaanderen

Redactie KW

MET VIDEO – De NMBS overweegt om dagelijks 28 treinen af te schaffen in West-Vlaanderen. Vooral vroege en late pendelaars dreigen de dupe te worden. Want voor veel van die afgeschafte treinritten biedt het openbaar vervoer op die momenten van de dag geen haalbaar alternatief. De trein van kwart voor acht tussen Brugge en Zeebrugge is één van die lijnen die dreigen afgeschaft te worden.

Zoals het er nu naar uitziet is de kans groot dat er op de lijn Brugge-Zeebrugge treinen worden geschrapt. Daarvoor komt de avondtrein van negen uur, de middagtrein en de ochtendtrein van kwart voor acht in aanmerking. Grote pech voor wie op tijd op school moet zijn. Pendelaar Mathias Vandenberghe: “Ik woon in Izegem. Ik neem de trein om op school te geraken. Dat lukt anders niet. Deze lijn is heel belangrijk voor mij en voor anderen van mijn klas.”

Protest

De reizigersvereniging TreinTramBus (TTB) protesteert tegen het besparingsplan van de NMBS, en ook vanuit politieke hoek rijst veel kritiek. Bovendien is het niet enkel de Oostkust die dreigt in de klappen te delen. Naast treinen op de lijn Brugge-Zeebrugge beslist de NMBS top vandaag ook over de afschaffing van 27 andere treinen in West-Vlaanderen. Henk Himpe (TTB): “Er zijn ook plannen om de trein te schrappen tussen Kortrijk en Zottegem wat de bediening van Anzegem in de problemen brengt. Ook tussen Kortrijk en Rijsel gaan er minder treinen rijden. Je komt straks met de TGV uit Parijs aan in Rijsel waar je dan nog 2 uur moet wachten voor een trein naar Kortrijk.”

NMBS wil 28 treinen afschaffen in West-Vlaanderen

Bekijk hier de reportage

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier