NMBS: “Haven moet beter afgesloten worden voor transitillegalen”

Redactie KW

De haven van Oostende moet beter afgesloten zijn tegen transitverstekelingen die van daaruit naar Groot-Brittannië willen vluchten. Dat zegt de NMBS na overleg met de ordediensten vanmorgen. Vorige week nog werd het spoorverkeer enkele keren stilgelegd omdat illegale vluchtelingen via de sporen bij het station op de terreinen van de haven probeerden te raken.

Het probleem met de transitverstekelingen in Oostende bestaat al jaren, maar wordt steeds schrijnender. Mensensmokkelaars zetten de vluchtelingen af in de buurt van het station. Van daaruit proberen ze de haven te bereiken om zo in een vrachtwagen of met de boot naar Groot-Brittannië te vluchten. Maar eerst moeten de verstekelingen de sporen oversteken. Sinds half januari is het treinverkeer al elke dag stilgelegd omdat mensen op de sporen liepen, tot grote frustratie bij de reizigers. Voor de NMBS is de maat vol. Ze eist dat de haven beter wordt afgesloten.

Meer evalueren

Het havenbestuur van zijn kant maakt zich sterk dat de haven wel degelijk goed is afgesloten, maar dat de verstekelingen aan de kant van de spoorwegen te gemakkelijk ongemerkt aan de afsluiting kunnen knoeien. NMBS en ordediensten zijn nu overeengekomen om de controles nog op te voeren. De NMBS zal ook haar domein beter afbakenen. Tijdens het overleg is ook afgesproken om de genomen maatregelen vaker tussentijds te evalueren.

(TN/BS)

Meer hierover in het journaal van FOCUS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier