Nitraat blijft probleem in West-Vlaams oppervlaktewater

Redactie KW

De kwaliteit van het Vlaamse oppervlaktewater verbetert. Het aantal overschrijdingen van de nitraatnorm is gedaald van 42 procent tot 37 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits donderdag heeft bekendgemaakt. Volgens de milieuorganisaties is de verbetering geen reden tot overdreven juichen. “De kwaliteit van het oppervlaktewater blijft dramatisch slecht”, luidt de kritiek.

Het vernieuwde mestdecreet uit 2007 lijkt de eerste vruchten af te werpen. Uit de jaarlijkse meting op 786 plaatsen blijkt dat het nitraatgehalte in het Vlaamse oppervlaktewater daalt.

In 2006 voldeed nog maar 54 procent van de bodemstalen aan de grenswaarde (50 mg/l), in 2007 steeg dit naar 74 procent. Het gemiddelde nitraatresidu daalde in dezelfde periode met 35 kilogram van 107 tot 72 kilogram nitraatstikstof per ha. Die daling wijst er volgens minister Crevits op dat de landbouwers oog hebben gehad voor een “oordeelkundige bemesting”.

De verbetering van het nitraatgehalte in de landbouwgronden vertaalt zich ook in lagere nitraatconcentraties in het oppervlaktewater. Het aantal meetpunten met minstens één overschrijding per jaar is ook in dalende lijn, van 42 procent in de periode juli 2006-juni 2007 tot 37 procent in de periode juli 2007-juni 2008.

Ook in de rivieren in Vlaanderen daalt het nitraatgehalte. In het meetnet voor de Vlaamse waterlopen lagen slechts 53 van de 2.814 metingen (of twee procent) boven de grenswaarde. Volgens minister Crevits is de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater toe te schrijven aan de inspanningen van de industrie en de overheid om het afvalwater te zuiveren en aan de inspanningen van de landbouwers inzake mestverwerking. “Ik zou de cijfers volgend jaar minstens bevestigd en liefst verbeterd willen zien”, voegt de CD&V-minister er nog aan toe.

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt spreken van een positieve evolutie, maar zien geen reden tot juichen. Hoewel het aantal overschrijdingen van de nitraatnorm voor het eerst sinds de winter van 2001-2002 is gedaald, blijft de vooruitgang beperkt. “De kwaliteit van het oppervlaktewater blijft dramatisch slecht”, luidt het in een persbericht. Vlaanderen zit nog niet op koers om tegen 2010, wanneer een nieuw mestactieplan aan Europa moet worden voorgelegd, de norm te respecteren.

De groene organisaties wijzen ook op de sterke provinciale verschillen. Terwijl er in Oost-Vlaanderen sprake is van een sterke daling van het aantal overschrijdingen, stijgt het aantal overschrijdingen in Vlaams Brabant en Limburg. Maar West-Vlaanderen blijft “het grootste probleem”.

Daar wordt de norm nog steeds in meer dan 6 op de 10 meetpunten overschreden. De BBL en Natuurpunt zien daarin het bewijs dat enkel een beperking van de mestproductie de positieve trend kan bevestigen. Daarom herhalen ze hun pleidooi om de uitbreiding van de varkensstapel “aan banden te leggen” tot minstens 2010. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier