Nieuwpoortenaren herdenken 150ste verjaardag sluismeester Geeraert

Redactie KW

150 jaar geleden werd Hendrik Geeraert in Nieuwpoort geboren. Hij zette in 1914 de sluizen in het sluizencomplex de Ganzepoot open.

De IJzervlakte liep onder en op die manier hield hij het oprukkende Duitse leger tegen. Voor deze bijzondere verjaardag brengen twee Nieuwpoortenaren nog eens het verhaal van deze vergeten held.

Onder water

Luitenant Robert Thys snapt niks van de uitleg van Hendrik Geeraert. Het is eind oktober 1914 en de koning Albert I beslist om de IJzervlakte onder water te zetten. Het plan werd ontworpen door de Veurnenaar Karel Cogge.

Hendrik Geeraert draait eerst de Veurne Ambacht open en het zeewater gutst binnen. Hij riskeert zijn leven onder een Duitse kogelregen. In een mum van tijd stroomt er een flink gebied onder. Het plan werkt en de ongeletterde binnenschipper houdt op die manier het Duitse leger tegen.

Eretitel

Volksheld Hendrik Geeraert kreeg na de oorlog een decoratie opgespeld en de eretitel van sluismeester. Hij prijkte ook nog een poos op bankbiljetten van 1000 frank. Zijn 150ste geboortedag is vandaag in stilte voorbij gegaan.

(B.V./E.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier